Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Hvordan gjennomføres varetekt

Kriminalomsorgen har fått mange henvendelser i etterkant av terroraksjonene hvordan varetekt gjennomføres i praksis. Her gir vi en beskrivelse av varetektsinstituttet og kriminalomsorgens oppgaver ved varetektsfengsling.

Vilkår for varetektsfengsling 

De sentrale vilkårene for varetektsfengsling er at den som blir innsatt enten representerer en akutt fare for samfunnets sikkerhet (mistenkt for alvorlige forhold), eller at det er fare for bevisforspillelse hvis vedkommende ikke blir fengslet. Ettersom den innsatte på tidspunktet for varetektsfengslingen ennå ikke er dømt, gjelder til dels spesielle regler for denne gruppen i straffegjennomføringsloven.

Rammene for varetektsoppholdet

Det er straffeprosessloven og straffegjennomføringsloven som angir rammene for varetektsoppholdet. Politi og påtalemyndigheten vurderer om varetekt er ønskelig og om vilkårene i forhold loven er oppfylt. Anmodning om varetektsfengsling fremmes for tingretten, og den pågrepne må fremstilles for retten senest tre dager etter pågripelsen.

Det er tingretten som avgjør om varetektsfengsling skal brukes. Tingretten fastsetter også tidsrammen for fengslingen og hvilket kontrollnivå som skal etableres. Følgende kontrolltiltak kan iverktsettes.

Isolasjon:  Varetektsinnsatte som er ilagt fullstendig isolasjon er avskåret fra å møte andre medinnsatte i fengselet. Det er mulighet for samtaler med prest. Varetektsinnsatte får også jevnlig tilsyn av fengselets helsetjeneste, og annen individuell oppfølging/tiltak fra avdelingspersonalet. Besøk fra oppnevnt forsvarer og etterforsker fra politiet gjennomføres i eget rom i enheten. Telefonering til forsvarer tillates, men ikke til andre private personer eller offentlige kontorer. Besøk fra pårørende tillates ikke hvis ikke politiet/retten har godkjent det.

Mediaforbud: Varetektsinnsatte som er underlagt mediaforbud, har ikke tilgang TV, radio og tidsskrifter.

Brev- og besøkskontroll: Varetektsinnsatte som er underlagt brev- og/eller besøksforbud har de samme tilbud som er nevnt ovenfor. Disse kan i en større grad enn andre kommunisere med omverden via brev og telefonering, men underlagt intern kontroll. Ut- og inngående brev blir kontrollerte, og telefon avlyttes. Besøk av pårørende kan gjennomføres etter godkjennelse fra politiet og fengselet. Innenfor de rammene som er fastsatt av tingretten, kan politi/påtalemyndigheten lempe på vilkårene.

Kriminalomsorgens oppgaver

De oppgaver som påligger kriminalomsorgen ved varetektsfengsling, er:

• Kriminalomsorgen fremskaffer ledig varetektsplass og mottar den pågrepne til innsettelse.

• Kriminalomsorgen gjennomfører varetektsoppholdet innenfor de rammene påtalemyndigheten fastsetter med grunnlag i beslutningen (kjennelsen) fra domstolen. Innenfor de rammer/restriksjoner som eventuelt er satt av domstolen eller påtalemyndigheten, kan varetektsinnsatte behandles på samme måte som domsinnsatte i fengselet.

Så lenge varetektsinnsatte ikke er underlagt brev og besøksrestriksjoner, eller hel/delvis isolasjon kan de ha samvær med andre innsatte og delta i arbeid, skole og fritidsvirksomhet.

Den varetektsfengslede har, på grunn av sin spesielle status, ikke aktivitetsplikt i fengsel på linje med domsinnsatte. Deltakelse i arbeid, undervisning eller andre aktiviteter skjer derfor på frivillig basis.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk