Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Hustad naturfengsel

Av Øystein Hauge

- De beste omgivelsene for læring er miljøer som oppleves som positive. Og den storslåtte naturen her nordvest gir oss mulighetene for å trene adferdsendring på en helt unik måte.
FRÆNA: Trommer sammen til naturfengsel. Hustad-innsatte på tur langs kyststien. Ass. fengselsleder Gjert Skjønberg, fengselsbetjenter Ole Bjørn Sildnes og Jorunn Roaldset, samt domfelte Roger Zachariassen. To andre fanger på bildet, anonyme

Assisterende fengselsleder Gjert Skjønberg i Hustad fengsel har nettopp lansert for pressen ideen om verdens første naturfengsel. Og ute ved fyrlykta på Nordneset - et steinkast fra Hustad fengsel - har han godt utsyn over værharde Hustadvika.

- Fengselet vårt har en nærhet til hav, fjell og elver som vi lenge har visst ville bli en naturlig og integrert del av vårt endringsarbeid med de innsatte. Og i slutten av mars åpner vi Hustad naturfengsel. Ei satsing som skreddersydd for intensjonene gitt i Stortingsmeldingen ”Straff som virker”, sier han til kriminalomsorgen.no.

Soningshverdagen

Og justisminister Knut Storberget liker det han hører. Nytenking omkring innholdet i domfeltes soningshverdag er noe som opptar han sterkt. Og til Romsdals Budstikke sier han dette om skissene til naturfengselet på nordvestlandet:

- Dette fengselet satser vi på. Jeg skal gjøre det jeg kan for å kunne takke ja til invitasjonen om å åpne naturfengselet i mars. Fordi jeg synes det er et utrolig bra tiltak som jeg mener fortjener oppbakking. Folk ønsker straff som rehabiliterer framfor straff med gjengjeldelse som hovedmotiv, sier justisministeren til avisa. Og fortsetter:

– Vi må innføre tiltak som får de domfelte til å få øynene opp for en annen type liv og en annen type mestring. Jeg vil ha en strafferett som tenker livskvalitet. Hustad fengsel har definitivt forstått dette.

Samarbeidsprosjekt

Og det er mange som vil bli involvert i det nye Hustad naturfengsel. Fræna kommune, Romsdal videregående skole, arbeidsdriften i fengselet, Nordmøre og Romsdal Friluftsråd og fengselsprest er noen av dem som vil stå bak naturfengselet - slik det lanseres om knappe to måneder. 4o turer bare i inneværende år, ansvar for de storslåtte kyststiene i området, skogrydding, opparbeiding av fotballbane, gapahuk, oppdrag knytta til Nasjonal turistvei, turer til Kvitholmen fyr – er bare noen av tiltakene i det nye fengselet.

- Naturen gir oss mer komplekse situasjoner å trene adferdsendring i, sier Gjert Skjønberg. - Her stilles det store krav til problemløsning, kreativitet og fleksibilitet. I naturfengselet skal vi trene planlegging, konsekvenstenking, oppmerksomhet mot andres behov og alt det andre som samla sett former naturfengselet som en eneste stor treningsarena for folk som har behov for å utvikle sosiale ferdigheter i et normalsamfunn. Gjennom tiltakene våre får den domfelte anledning til å være tilstede i sitt eget liv på en helt ny måte! Og våre egne ansatte blir - sammen med de innsatte - naturligvis den største ressursen i dette arbeidet.

Kriminalitetsforebyggende

Samtidig som Gjert Skjønberg også peker på at det er knyttet store utfordringer til modellen som nå lanseres:

- Vi må hele tida minne hverandre om at arbeidet vårt skal ha et kriminalitetsforebyggende formål. De ansatte har allerede et sterkt eierforhold til begrepet naturfengsel. Og naturen som arena er jo på mange måter mye mer komplisert enn fengselscella. Sammenhengene mer komplekse. Vår natursastsing skal utfordre innsatte og ansatte. Og jeg vet vi har alle forutsetninger for å lykkes i dette arbeidet.

Også de innsatte ønsker naturfengselet velkommen:

– Vi er mange som har hatt det så tøft i så mange år at vi vel knapt vet hva natur er for noe. Alt som kan oppleves der. Et naturfengsel vil bidra til at flere av oss kan få oppleve naturen igjen, sier en av de innsatte.

Hustad naturfengsel er snart en realitet. Og selv om assisterende fengselsleder Gjert Skjønberg er opptatt av at prosjektet må få anledning til å utvikle seg over tid, er han ikke fremmed for tanken om at domfelte fra også andre steder av landet etter hvert kan få komme til Hustad naturfengsel og sone deler av dommen der.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk