Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Høysesong for artistbesøk i fengslene

Julemåneden desember er høysesong for artistbesøk i flere av fengslene våre. Korsang. Teaterforestillinger. Stand Up-komikere. Mens andre fengsel etter beste evne heller forsøker å fordele kulturarrangementene over året.
artistbesøk i fengslene

- I fengselet vårt har vi egentlig stor pågang fra artister gjennom hele året. Noe vi vel også må kunne tilskrive beliggenheten vår. Men det handler også om at vi over tid har klart å opparbeide oss en god kontakt med artistene. Sier fritidsleder Espen Jansen ved Oslo fengsel.

- Setter fengselet av egne midler til kulturbesøk utenfra - i forbindelse med jule- og nyttårshelga?

- Siden de innsatte er vant til gode kulturarrangement i fengselet, tror jeg nok de forventer noe ekstra når det nærmer seg jul. Og vi bruker nok litt mer på arrangement i desember måned enn ellers i året, sier Jansen.

I Ila fengsel stiller i år elever fra Steinerskolen med julekonsert. Og fritidsleder Roger Slorafoss har alltid en åpen dør for artister og andre kulturarbeidere som måtte ta kontakt:

- Vi merker nok noe mer pågang nå i vinterhalvåret. Men vi forsøker etter beste evne å fordele kulturtilbudet – også slik at det blir en god balanse mellom konserter, teater, kino osv., sier han.

Hanne Krogh er blant artistene som har vært på fengselsbesøk den siste uken. Hun er i Romsdal for å holde konsert i Hustad kirke. Og benytter anledningen til å gjøre en minikonsert i fengselet like ved. Men at hun stiller opp gratis for de innsatte vil hun helst ikke høre så mye snakk om:

- Artistbesøk i fengselet i en førjulstid er ikke noe jeg ønsker å smykke meg med på noen måte. Jeg er her for å synge for de innsatte, smiler hun. Før hun vrenger av seg vinterhabitten og gjør seg klar for lun desembersang sammen med de innsatte på lukka avdeling. Som vet å ta godt imot den kjente artisten.

Men den som ventet seg Glade jul og Du grønne glitrende denne kvelden ventet nok forgjeves. For åpna hun ikke like godt for ønskekonsert og lot de innsatte selv få bestemme sangene! Og slik gikk det til at tradisjonelle julesanger ble byttet ut med sanger som La det swinge og Tir N'a Noir.
Og virkelig nært ble det da hun sang Klovnen. En sang vi ellers hører Herborg Kråkevik synge. Og som Edvard Hoem har skrevet teksten til. Å du vakre verd/Sei kven du er/Eg treng ditt famntak, sang hun. Med en nærhet til publikum du sjelden opplever.

Historiefortelleren Hanne Krogh var det også plass til i den lille timen hun hadde i fengselet. Korte historier om mennesker hun har møtt. Om levde liv. Før de innsatte fikk med seg inn i kvelden Det lyser i stille grender og temaet fra Reisen til julestjernen.
 

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk