Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Hjemmesoning med fotlenke i Oppland

I dag, 1. oktober 2012, ble straffegjennomføring med elektronisk kontroll (fotlenke) også et tilbud til domfelte som er bosatt i Oppland.

Med dette ble Oppland det 11 fylke hvor det blir etablert mulighet for å sone en straff med fotlenke. Det er Hedmark- og Oppland friomsorgskontor som får ansvar for gjennomføringen i begge fylkene, med til sammen 28 plasser. Ekspedisjonssjefen i Justis- og beredskapsdepartementet, Marianne Vollan, klippet snoren som en markering av den offisielle åpningen.

Regjeringen besluttet denne utvidelsen av elektronisk kontroll i forbindelse med nedleggelsen av Hedmark fengsel, avdeling St. Torfinn.

Åpne EK Oppland
Marianne Vollan åpner EK-kontoret på Gjøvik

Stor interesse

Leder av Hedmark og Oppland friomsorgskontor, Jon Alver, informerte om ordningen for de mange fremmøtte gjestene og ansatte på kontoret på Gjøvik. Alver fortalte at man har gode erfaringer med straffegjennomføringsformen i Hedmark, som har vært i drift siden høsten 2008. Alver setter stor pris på å kunne tilby fotlenke, også kalt hjemmesoning, også for domfelte i Oppland.

Målgruppen for ordningen er domfelte som skal gjennomføre fengselsstraff på inntil 120 dager, eller som har inntil 120 dager igjen av påbegynt soning. Denne straffegjennomføringsformen krever mye av den domfelte. Domfelte skal i utgangspunktet oppholde seg i hjemmet, og må forholde seg punktlig til en fastsatt aktivitetsplan for blant annet sysselsetting. Vedkommende må også godta uanmeldte besøk av friomsorgsansatte og pålagte ruskontroller. Til gjengjeld får domfelte anledning til å sone straffen utenfor fengsel, slik at sosiale og økonomiske forpliktelser kan ivaretas bedre. Det er dette som gjør at ordningen er så ettertraktet.

Prøveprosjektet straffegjennomføring med elektronisk kontroll ble innført i 2008. I dag finnes ordningen i til sammen 11 fylker, og med en samlet kapasitet på 221 plasser. Interessen for ordningen er stor, og kriminalomsorgen har mottatt over 7000 søknader fra domfelte som ønsker å gjennomføre straffen i eget hjem med fotlenke. Over 4000 saker har blitt iverksatt, og kun 184 domfelte har blitt overført fengsel etter brudd på reglene for gjennomføringen.

Øke kvaliteten i soningen

Målgruppen for denne straffegjennomføringsformen er domfelte med inntil 4 måneder idømt fengselsstraff, eller har inntil 4 måneder gjenstående soningstid til forventet prøveløslatelse. Domfelte gis mulighet for å etablere eller opprettholde sine økonomiske og sosiale forpliktelser, gå på jobb eller være i utdanning og ha samvær med familie og barn. Ordningen gir god kontroll og tett, faglig oppfølging fra kriminalomsorgen samtidig som domfelte er hjemme. Straffegjennomføringsformen er et tiltak for å øke kvaliteten i soningen, og bidra til å redusere tilbakefall til ny kriminalitet.

Evaluering

Ordningen har blitt evaluert av Kriminalomsorgens Utdanningssenter, og resultatene er gode. Både domfelte og nærmeste familie er fornøyd til tross for at soningsformen oppleves krevende, det er svært lav bruddandel under gjennomføring og tilbakefall til ny kriminalitet er langt lavere enn etter fengsel.

 

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk