Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Handlingsplan mot rusmiddelproblemer 2006-2008

Regjeringen ser et klart behov for å styrke behandlings- og rehabiliteringstilbud til innsatte og domfelte rusmiddelmisbrukere. Dette understreket justisminister Odd Einar Dørum da han onsdag presenterte handlingsplanen mot rusmiddelproblemer.

NY HANDLINGSPLAN: Den strenge kontrollen med rusmiddelmisbruk i fengslene reduserer domfeltes tilgang på rusmidler. Tiden i fengsel og friomsorg bør derfor utnyttes bedre til motivasjonsarbeid, behandling og rehabilitering, heter det i Regjeringens handlingsplan mot rusmiddelproblemer som blant andre justisminister Odd Einar Dørum presenterte onsdag.
Fafos levekårsundersøkelse for innsatte i norske fengsler dokumenterte en tett sammenheng mellom rus og kriminalitet. 60 prosent av de innsatte brukte narkotika siste måned før de ble fengslet. Hovedtyngden av dette misbruket fordelte seg til opiater (heroin og/eller metadon) og sentralstimulerende midler (amfetamin, kokain etc.). 7 av 10 opiatmisbrukere har kronisk sykdom, og mange sliter med dårlig psykisk helse. Til enhver tid gjennomfører dermed omkring 1800 rusmiddelmisbrukere straff i norske fengsler, og en høy andel av disse er gjengangere.

Styrking av innsattes behandlings- og rehabiliteringstilbud
I Regjeringens handlingsplan mot rusmiddelproblemer, som onsdag ble lagt frem av statsrådene Odd Einar Dørum, Dagfinn Høybråten og Ansgar Gabrielsen, understrekes behovet for å styrke behandlings- og rehabiliteringstilbudet til rusmiddelmisbrukere i kriminalomsorgen. Dette skal gjøres på flere måter:
  • Det skal innføres et narkotikaprogram med domstolskontroll for rusmiddelmisbrukere. Programmet skal tilby helhetlig behandling som alternativ til fengsel.
  • Innsatte skal få et likeverdig tilbud som andre ved at spesialisthelsetjenesten og sosialtjenestens tilbud i fengslene styrkes, slik at de får bedre tilgang til tjenester fra disse etatene.
  • Samarbeidet mellom kriminalomsorgen, helsetjenesten, sosialtjenesten, Aetat og utdanning skal forsterkes. Poliklinisk behandling for domfelte under friomsorgen skal gjøres mer tilgjengelig. Rusmiddelmisbrukere med behov for og rett til å få utarbeidet en individuell plan skal få denne mulighet også i fengsel og friomsorg. Det er et klart mål at flere innsatte rusmiddelmisbrukere overføres til behandlings- eller omsorgsinstitusjon etter straffegjennomføringsloven § 12.
  • Domfelte rusmiddelmisbrukere med særlig behov for oppfølging, skal få tilbud om å gjennomføre straff i rusmestringsenheter i enkelte fengsler. Enhetene skal organiseres på en slik måte at tverrfaglig samarbeid mellom helsetjenesten, sosialtjenesten, Aetat, utdanning og kriminalomsorgen intensiveres. Dette vil lette overgangen fra fengsel til lokalsamfunn ved at de innsatte etablerer kontakt med tiltaksapparatet utenfor fengselet i god tid før løslatelse.
  • Rusprogrammer, miljøarbeid og planarbeid skal inngå i et helhetlig tilbud til denne gruppen. Tiltak for unge lovbrytere med rusmiddelproblemer skal intensiveres. Regjeringen har derfor utarbeidet planen Sammen mot barne- og ungdomskriminalitet 2005-2008 for å sikre rask og forutsigbar oppfølging av den enkelte unge lovbryter.
Handlingsplan mot rusmiddelproblemer 2006-2008 er utarbeidet av et statssekretærutvalg bestående av representanter fra Barne- og familiedepartementet, Finansdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Justisdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og Utdannings- og forskningsdepartementet. Arbeidet har vært ledet av Arbeids- og sosialdepartementet.

Sentrale dokumenter:
Relaterte sider:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk