Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Handlingsplan mot fattigdom

Regjeringen ønsker å legge til rette for at alle får ta del i samfunnet gjennom universelle velferdsordninger, sterke fellesskapsløsninger og ved å gi alle mulighet til å delta i arbeidslivet.

– Fattigdom har forskjellige årsaker og krever en helhetlig tilnærming. Samtidig vet vi at det er en sterk sammenheng mellom fattigdom og svak eller ingen tilknytning til arbeidslivet. Som et ledd i innsatsen mot fattigdom vil regjeringen prioritere tiltak for å styrke arbeidslivstilknytningen for de som står lengst fra arbeidsmarkedet, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen som sammen med forslaget til statsbudsjett for 2007 også la fram en handlingsplan mot fattigdom.

For statsbudsjettet 2007 foreslår regjeringen en styrking av innsatsen mot fattigdom med 710 millioner kroner. I tillegg til tiltak på Arbeids- og inkluderingsdepartementets budsjettområde, foreslås det tiltak under Kunnskapsdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne- og likestillingsdepartementet og Justis- og politidepartementet.

Samme rettigheter
Innsatte og domfelte har i utgangspunktet de samme rettigheter til tjenester fra forvaltningen som befolkningen for øvrig, men generelt dekker ikke tilgangen til tjenester de eksisterende behov. God planlegging av tiden etter løslatelse er derfor viktig for å bekjempe fattigdom blant personer som har vært innsatt i fengsel.

- Det har i flere år vært et samarbeid mellom arbeidsmarkedsmyndigheten og kriminalomsorgen om bistand til innsatte i fengsler og personer som soner andre former for straff i regi av kriminalomsorgen. Det er høsten 2006 inngått en samarbeidsavtale mellom Arbeids- og velferdsetaten og kriminalomsorgen som er en videreføring av tidligere samarbeid med Aetat. Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil i samarbeid med Justis- og politidepartementet vurdere om innsatte skal inkluderes som en selvstendig målgruppe i den landsomfattende satsingen på arbeidsmarkedstiltak for langtidsmottakere av sosialhjelp m.fl. i 2007, og i den tilknyttede innsatsen for tettere individuell oppfølging, heter det i handlingsplanen.

Bidrag til større trygghet
I følge en levekårsundersøkelse blant innsatte i fengsler hadde svært få innsatte utdanning utover videregående skole, og 22 prosent av de innsatte oppga å ha lese- og skrivevansker. Kun en tredjedel av de innsatte var i lønnet arbeid på fengslingstidspunktet.

- En godt tilrettelagt opplæring kan ha stor betydning som en del av en vellykket rehabilitering og er derfor en investering for fremtiden og et bidrag til større trygghet i samfunnet, heter det i handlingsplanen.

Les handlingsplanen i sin helhet:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk