Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Gode erfaringer med samfunnsstraffen

Tre år etter iverksatt straffereaksjon har åtte av ti samfunnsstraffdømte verken fått ny samfunnsstraff eller ubetinget fengsel. Sammenlignet med straffegjennomføring i fengsel er denne tilbakefallsstatistikken meget god. Samtidig er de domfeltes erfaringer med straffereaksjonen til dels svært positive. De domfelte mener selv de har fått god informasjon om straffen. Forholdet til saksbehandlerne er gjennomgående svært bra, og over åtti prosent har tro på et liv uten kriminalitet de neste fem årene. Dette kommer frem i en fersk evalueringsrapport fra Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS).

Ragnar Kristoffersen og Torunn Højdahl, KRUS
TETT PÅ SAMFUNNSSTRAFFEN: Forsker Ragnar Kristoffersen og seniorrådgiver Torunn Højdahl har siden innføringen i 2002 fulgt samfunnsstraffen tett. I rapporten Dømt til samfunnsstraff retter de søkelyset mot de domfelte: mot deres behov, opplevelse og erfaringer i forhold til straffereaksjonen og friomsorgen.
Samfunnsstraff er et alternativ til ubetinget fengsel og kan bestå av samfunnsnyttig tjeneste, program, individuelle samtaler, behandling, mekling i konfliktråd og andre tiltak som er relevante i forhold til den enkeltes kriminalitet.

Forsker Ragnar Kristoffersen og seniorrådgiver Torunn Højdahl har siden innføringen i 2002 fulgt denne straffereaksjonen tett. I to tidligere rapporter har de evaluert samfunnsstraffen sett fra tilsattes, lederes og samarbeidspartneres ståsted. I denne tredje og siste undersøkelsen, Dømt til samfunnsstraff, rettes søkelyset mot de domfelte: mot deres behov, opplevelse og erfaringer i forhold til straffereaksjonen og friomsorgen.

Hørt, forstått og respektert
Kristoffersen og Højdahls materiale baserer seg på en anonym spørreundersøkelse foretatt blant 268 domfelte som var i ferd med å avslutte samfunnsstraffen i fjor høst, dybdeintervju med 51 av disse, samt observasjon av møtet mellom saksbehandler og domfelte. Og beskrivelsen KRUS-forskerne legger frem, tegner et bilde av en straffereaksjon med til dels svært gode resultater.

En undersøkelse av tilbakefallet viser at tre år etter iverksatt samfunnsstraff har 16 prosent fått ny ubetinget fengselsstraff, mens fem prosent fikk ny samfunnsstraff. 79 prosent av de samfunnsstraffdømte har dermed i en treårsperiode verken fått ny ubetinget fengselsstraff eller ny dom på samfunnsstraff. Samtidig er de domfeltes erfaringer med straffereaksjonen til dels svært gode. På en skala fra 1-6, der 6 er best, beskriver de domfelte sine erfaringer med saksbehandlere og samfunnsstraff slik:

Tema
Gjennomsnittlig skåre

Forhold til saksbehandler, ble hørt, forstått og respektert:

5,5
Fikk god informasjon om straffen og hva som var forventet: 5,4
Har tro på et liv uten kriminalitet de neste fem årene: 5,3
Fikk det innhold i straffen som jeg ønsket meg: 5,1
Har hatt samtaler om og fått innsikt i lovbruddet: 4,6
Fornøyd med livet nå: 4,5
Straffen har vært lett å gjennomføre: 4,4
Ønske om endring i forhold til kriminalitet: 4,3

Møtt som medmennesker
- De tilsatte i friomsorgen bør ifølge disse skårene ha et svært godt utgangspunkt for å drive endringsarbeid. Noen informanter opplyser at de ble både lettet og positivt overrasket over å bli møtt av et vennlig og imøtekommende menneske som sa 'jeg skal få deg gjennom straffen'. Andre igjen sier at saksbehandler har betydd 'alt' for dem. For noen dreier det seg om at de for første gang i livet møtte et menneske de kunne betro seg til, som de opplevde brydde seg om dem, og som var interessert i dem, forteller Ragnar Kristoffersen og Torunn Højdahl.

Tro på et kriminalitetsfritt liv
I rapporten Dømt til samfunnsstraff, som ble publisert denne uka, kommer det videre frem at 61 prosent av de dømte gir en skåre på fem eller seks på at de har hatt samtaler med saksbehandler om og fått innsikt i hva som førte til lovbruddet. Over halvparten mente at de hadde et stort behov for å endre seg i forhold til kriminalitet det, mens en fjerdedel oppgir at de ikke hadde noe behov for dette.

- Over 80 prosent av respondentene har stor tro på at de lever et liv uten kriminalitet de neste fem årene. Dette er oppløftende resultater, mener Ragnar Kristoffersen og Torunn Højdahl.

- Halvparten svarer enten alene eller i kombinasjon med andre svar at de har fått økt selvinnsikt eller mestringstillit mens de har gjennomført straffen. Samtalene med saksbehandler antas å ha hatt betydning for dette resultatet, sammen med modning og annen påvirkning. Mange domfelte har utvilsomt lært mye av hele hendelsesforløpet de har vært igjennom siden den gang lovbruddet skjedde og fram til de besvarte spørreskjemaet. Denne lære- og modningsprosessen vil kunne påvirke hvordan de vurderer sin situasjon i dag og betydningen av de tiltak de har opplevd, forteller de.

Les rapporten i sin helhet:
Relaterte saker og dokumenter:

SAMFUNNSSTRAFFEN I TALL OG TEKST:

  • Antall iverksatte dommer på samfunnsstraff har økt fra 380 i 2002 til 2544 i 2005. Totalt 4263 dommer er gjennomført siden ordningen startet og ut 2005.
  • Gjennomsnittsstraffen blant iverksatte dommer i 2005 var på 90 timer.
  • Antall utførte timer samfunnsstraff var totalt 175 405 i 2005. 71 prosent av disse var samfunnsnyttig tjeneste. Deltakelse i program utgjorde 5 prosent. Andre tiltak utgjorde 24 prosent.
  • Andelen unge domfelte under 25 år har gått ned fra ca. 55 prosent av iverksatte dommer i 2002 til 45 prosent i 2005. De samfunnsstraffdømte blir eldre. Gjennomsnittsalderen var i 2005 29 år.
  • Det er registrert uregelmessigheter hos domfelte i straffegjennomføringen i ca. 30 prosent av sakene. 14 prosent av sakene er registrert avbrutt på grunn av brudd på krav til gjennomføringen. Det årlige antallet dommer som blir omgjort til ubetinget fengselsstraff på grunn av brudd på krav til gjennomføringen ser ut til å ligge på rundt 10 prosent av domstallet per år. 170 dommer ble besluttet omgjort til fengselsstraff i 2005.
  • Dommer på tyveri utgjør litt over 20 prosent av iverksatte saker. Tyveridømte utgjør imidlertid 40 prosent blant dem som bryter straffegjennomføringen.
  • 34 prosent av de som påbegynte en dom på samfunnsstraff i 2002, er registrert med ny straffereaksjon innen tre år. Forelegg er den desidert vanligste reaksjonen. 16 prosent av de dømte har tre år etter iverksatt samfunnsstraff fått ny ubetinget fengselsstraff. 5 prosent har fått ny samfunnsstraff.
  • Tilbakefallet blant dem som tidligere hadde sonet en dom i kriminalomsorgen var dobbelt så stort som for dem som ikke hadde sonet før. Andelen kvinner som fikk en ny kriminalomsorgsdom var 6 prosent, mot 23 prosent av mennene. Gjerningsdatoene viser at 68 prosent av tilbakefallet skjedde innen ett år.
  • Omkring to tredjedeler av domfelte i samfunnsstraffen har ikke tidligere sonet en straff som gjennomføres av kriminalomsorgen.
Kilde: Dømt til samfunnsstraff. KRUS, 2006
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk