Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Glade jul i fengselet?




















Å feire jul i fengsel er spesielt, og mange av de innsatte kjenner på lengselen etter å være et helt annet sted. Vi ba fengselsprest i Ringerike fengsel, Rolf Martin Synnes, om å beskrive julefeiringen i Ringerike fengsel.

Julens budskap

Det er ikke så lett for en fengselsprest å nå frem med engelens budskap om ”en glede for hele folket” i et fengsel. Men den som ser nøyere etter vil oppdage at den jula vi feirer ikke handler om kos og idyll. Fødsel i en stall og barndom i landflyktighet kan minne om en virkelighet til mange av de innsatte kjenner til. Kanskje handler englebudskapet om noe annet enn idyll og kos likevel?
pepperkaketog ringerike
Før jul hadde de innsatte deltatt på flere fine adventskonserter. Filadelfia Drammens Hornorkester, popbandet Humming People og Julebandet sørget for de fleste sjangere var dekket. Juleforventningene hadde også satt sitt preg på matlagingen rundt på avdelingene. Blant annet konkurrerte de skarpt om å få til de vakreste og mest fantasifulle pepperkakehuset.
Jula i fengselet har flere felles trekk med jula slik den arter seg utenfor fengselet. Den forberedes med gulvvask og annen form for rengjøring. De innsatte ved Ringerike fengsel sørget for at boavdelingene ble skinnende rene. Mye var lagt til rette for glad julefest. Men det blir liksom ikke naturlig å synge ”Glade jul” likevel. Til det er det for mange av de innsatte som kjenner på lengselen etter noen som de helst ville vært sammen med på julekvelden. Noen tenker på barndommens jul som aldri kommer tilbake, andre har ingen gode juleminner fra barndommen i det hele tatt. Julaften kunne vi samles til den årlige fellesgudstjeneste, den eneste fellessamlingen i året. Denne gangen var en av de innsatte som var organist, og han ledet også allsangen. Etter gudstjenesten var det tid for å dele ut julegaver fra Frelsesarmeen, Filadelfia Drammen og Prison Fellowship. De heldigste hadde også gaver å åpne fra kjæresten eller fra familien. Så var det samling rundt om på avdelingene til julegrøt og senere til en tradisjonell julemiddag.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk