Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Gjennomgår de vurderinger som er gjort

Kriminalomsorgens sentrale forvaltning gjennomgår nå saken der en innsatt etterforskes for å ha begått et drap under permisjon.
Berg fengsel
Mannen som etterforskes for drapet på Mohamed Ahssain, gjennomførte straffen ved Berg fengsel, som er en enhet med lavere sikkerhetsnivå. Han er dømt til 21 års fengsel og hadde sonet nærmere sju år ved Ila fengsel, forvarings- og sikringsanstalt, da han i 2006 ble overført til fengselet i Vestfold.

- Dette er en svært tragisk og alvorlig sak. Vi har nå startet en gjennomgang av de vurderinger som er gjort av kriminalomsorgen i denne konkrete saken. Dette gjelder både overføringen til fengsel med lavere sikkerhetsnivå og de permisjoner som er blitt innvilget, sier fungerende ekspedisjonssjef Andreas Skulberg i Kriminalomsorgens sentrale forvaltning.

Den rette balansen

Innsatte som gjennomfører straff i Norge, skal som hovedregel begynne soningen i fengsel med høyt sikkerhetsnivå (også omtalt som lukket fengsel). Innsatte kan imidlertid overføres fra lukket til åpen soning når en del av straffen er gjennomført. Regelverket understreker her at innsatte ikke skal overføres dersom formålet med straffen eller sikkerhetsmessige grunner taler mot det, eller det er grunn til å anta at innsatte vil unndra seg gjennomføringen. En overføring vil vanligvis ikke skje før det gjenstår mindre enn fem år til prøveløslatelse. Det gjøres samtidig klart at fengsler med lavere sikkerhetsnivå skal legge stor vekt på muligheten for kontakt med det øvrige samfunn gjennom ulike typer utgang, besøksordninger og lempelige kontrolltiltak. - Kriminalomsorgens oppgave er å finne den rette balansen mellom samfunnets sikkerhet og individuelle utviklingsmuligheter. Lovbrytere som gjennomfører fengselsstraff i Norge, skal tilbake til et liv ute i samfunnet. Dette gjør at forberedelse til livet utenfor fengselsmurene, gjennom arbeidsopplæring, utdanning og kontakt med familie, blir særlig viktig for at den løslatte skal ha realistiske muligheter til et lovlydig liv. Når det er sagt, vil jeg på det sterkeste få understreke at permisjonsreglene skal forvaltes med varsomhet fra kriminalomsorgens side – noe denne tragiske hendelsen viser med stort alvor, sier Andreas Skulberg.

Totalvurdering

Ved vurderingen av om en permisjon er sikkerhetsmessig forsvarlig, skal det tas utgangspunkt i kriminalomsorgens totale kjennskap til den innsatte. Det skal her legges særlig vekt på om det er grunn til å anta at den innsatte vil begå ny straffbar handling under permisjonen, unndra seg gjennomføringen ved å utebli etter endt permisjon, bryte forutsetninger og permisjonsvilkår, eller misbruke permisjonen på annen måte. - Vi vil nå se på hvilke vurderinger som er gjort i denne konkrete saken, sier Andreas Skulberg, som fremhever at kriminalomsorgen i fjor innvilget 26 578 permisjoner. I 74 av disse ble det meldt om brudd på permisjonsreglene. - Det er 0,26 prosent av alle innvilgete permisjoner. Men ethvert brudd er ett brudd for mye, og det blir særlig alvorlig når det skjer så tragiske hendelser som dette, sier fungerende ekspedisjonssjef i Kriminalomsorgens sentrale forvaltning Andreas Skulberg.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk