Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Fra dop til dom – og tilbake til friheten

Dommeren er synlig beveget: - Jeg er imponert over hva du har fått til, sier hun, gir Martin en god klem – og sender ham ut i samfunnet igjen.

 

Lise-Søreide-og-domfelte (1)

Rettssal 3 A, Bergen tinghus en dag i mars 2019.
Alvoret sitter i veggene i det ærverdige tinghuset fra 1933, det er stille i rettssalen. 

Han som møter i retten denne formiddagen heter noe annet, men her heter han Martin. Han har en ruglete fortid, og av hensyn til familien og seg selv ønsker han ikke å stå frem med hverken navn eller ansikt. 

Døren går opp, inn kommer tingrettsdommer Lise Søreide. 

Vi som er i salen reiser oss, det er Martin (30), et av hans familiemedlemmer, tre ansatte i kriminalomsorgen og aktor og forsvarer fra straffesaken mot ham. 
Men det som skal foregå i Bergen tingrett denne dagen er ikke en av de vanlige dusinstraffesakene: Det er et rettsmøte for å formalisere at Martin har gjennomført Narkotikaprogram med domstolskontroll (ND) i regi av kriminalomsorgen, en straffegjennomføringsform som er et alternativ til ubetinget fengsel for lovbrytere som har en kriminalitet som henger sammen med rusmisbruket deres. 

Må samtykke
ND er en straffeform som den som dømmes selv må samtykke i å bli dømt til. Sier vedkommende nei, blir det i stedet ubetinget fengselsstraff. Som en dommer har formulert det: «Man kan tvinges til fengsel, men ikke til ND».
 
Samtykker vedkommende, så er det et samtykke til å gå inn i et program som varer i minst to år, er individuelt tilpasset hver enkelt domfelts behov og der det tas tak i alt som butter i livet.
Det er rusproblemet i bunnen, det kan være å lære seg å bo, å vaske et gulv, å stå opp om morgenen, ta eksamenene som aldri ble tatt, få ordnet dårlige tenner, ta tak i andre helseproblemer, få økonomien på stell og nærme seg et arbeidsmarked som mange rusmisbrukere har liten erfaring fra. For noen er et institusjonsopphold en del av løsningen. 

Og med domstolskontroll menes her at domfelte må møte dommeren i saken regelmessig mens ND-programmet pågår, minst hver tredje måned. Da snakker de om både det som går bra og om det som ikke går fullt så bra. Og dommeren forlanger progresjon i programmet.

Tingrettsdommer Søreide går rett på sak, og dette er et rettsmøte der ikke en eneste lovparagraf blir referert til: 

- Bergen tingrett er satt. Og først og fremst: Gratulerer med dagen! Dette er et sluttmøte for deg, du har fullført ND-programmet, sier dommeren. Så gir hun ordet til Ingunn Seim, leder for ND-senteret i Bergen, der Martin har gått ut og inn i store deler av de de to årene han har vært i ND-programmet.

- Ærede rett, og Martin! Gratulerer med dagen også fra meg! Det er flott å ha som jobb å få være med på dette, sier Seim, før hun først rekapitulerer ND-programmet og så Martins liv før dét.   

- Din tid i ND-programmet har vært to begivenhetsrike år, som endte mye bedre enn de begynte, sier hun.

Sprakk – og kom tilbake
Martin kom inn i ND-programmet tidlig i 2017, like etter at han hadde fått kommunal leilighet etter å ha vært uten egen bolig i flere år. Seim beskriver hvordan han etter tre uker, noen positive rusprøver og uteblivelser, på nytt ble siktet og varetektsfengslet for ny kriminalitet. Det var mer av det samme som han tidligere var dømt for, og det hører med til historien at ND-teamet ikke øynet så mye håp for Martin i ND etter dette.
 
Imidlertid hadde både aktor og forsvarer et sterkt ønske om at Martin skulle få fortsette i ND, og straffen for den nye kriminaliteten ble en særskilt dom på fem måneders fengsel. Etter fengselsoppholdet ga verken Martin eller ND-teamet seg.  

Han kom seg på beina igjen, og sakte, sakte gikk det fremover.  Seim refererer for retten hvordan Martins liv ikke har vært blant de enkle: 

- Han ruset seg på alkohol fra han var 12, på hasj fra han var 13 og på heroin fra han var 17. Han har ADHD. Han har gjennomført grunnskolen, men har lite arbeidserfaring. Han har hatt et omfattende rusmisbruk, med flere overdoser, og han har ikke hatt noe rusfritt nettverk. Han har også hatt den tvilsomme ære det er å være på politiets liste over kriminelle gjengangere. Han er dømt for massevis av vinningskriminalitet, men tilsto alt i retten da han ble dømt til å gjennomføre ND-programmet, sier hun.

ND-programmet legges altså opp ut fra den enkelte domfeltes behov, og i Martins tilfelle ble et opphold på en rusbehandlingsinstitusjon en viktig del av programmet. Institusjonen han kom til har strenge rammer, og et høyt krav til selvdisiplin for de som legger seg inn der. Martin hadde utbytte av oppholdet, selv om han syntes de var ganske så strenge med ham.

Likevel var han enig da det ble foreslått å forlenge oppholdet noe ut over hva som opprinnelig var planen.

- Han var lenge i et tett og skjermet miljø, og etterpå kom overgangen til «den store luftegården», også kjent som Bergen, sier Seim. 
Så langt har det gått bra. Martin har blant annet lagt mye arbeid i å gjøre leiligheten sin til et hjem.

- Det er hjemmekoselig der nå, jeg har litt å holde på med, sier Martin til dommeren. 

Familien er viktig for ham, han har aktiviteter å fylle tiden med, går i fjellet, er under behandling for ADHD og er i legemiddelassistert rehabilitering (LAR). For noen dager siden var han på jobbintervju. Han regner med å få vite om han får jobben i løpet av en ukes tid. 

Krevende behandling
- Han har gjennomgått en langvarig og krevende rusbehandling, og han har lært mye om seg selv som «den rusfrie Martin». Han har vist seg selv og omverdenen at det er mulig å skaffe seg et godt liv uten rus. Nå er han et godt eksempel for andre – og det er han selv som har gjort jobben, sier Ingunn Seim til retten. Så ser hun på Martin, og advarselen er ikke til å misforstå:

- Men du må aldri «senke guarden»!

Så henvender hun seg til retten igjen:

- Jeg er glad for å kunne legge ned påstand om avslutning: Martin har gjennomført ND-programmet, sier hun.   

Tingrettsdommer Søreide fortsetter: 

- Vi har fulgt hverandre lenge nå, og jeg er full av beundring over det du har fått til. Og du må ta til deg det Seim nå har sagt til deg.

- Du har vært flink til å sette ord på tingene i møtene våre. Du har vist en enorm viljestyrke, og du har vist hva som bor i deg. Det er alltid en stor opplevelse å få gjennomføre rettsmøter som dette – jeg blir nesten litt rørt, sier dommeren, og akkurat sånn ser hun ut også. 

- Programmet er avsluttet
- Jeg avsier kjennelse på at programmet er avsluttet. Jeg håper at vi aldri mer kommer til å se hverandre i denne sammenhengen, sier hun.
Så reiser hun seg, går ned av podiet og gir Martin en klem.

Nei, det var ikke en helt vanlig dag i retten.

De går på konditori og feirer med kaffe: Det er Martin, tre familiemedlemmer, forsvareren hans, aktoren fra straffesaken og de ansatte i kriminalomsorgen som har fulgt ham i disse to årene. 

Martin er litt utblåst nå, det ble mye oppmerksomhet på en gang.

- Dette er det verste rettsmøtet jeg har vært med på! Å stå der og få SKRYT, altså!  Men nå er det en god følelse, det kjennes flott, at jeg har klart å fullføre. Jeg har fått rutiner nå, og jeg tror ikke de kommer til å forandre seg, sier han. 

Så går han ut i Bergens gater og videre i livet.

Han må bare aldri «senke guarden». 

 

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk