Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Fotlenke i Nordland

7.mai var det mulig for domfelte i Nordland å gjennomføre straff med fotlenke i eget hjem i stedet for fengsel. Faremo var med på åpningen.

Fotlenke_nordland_faremo

Det blir tilsammen 16 plasser i Nordland for fotlenkesoning, og det er Nordland friomsorgskontor som har ansvar for gjennomføringen. Med åpningen i Nordland er det nå 12 fylker hvor domfelte med noen type dommer, eller med inntil 4 måneder igjen av fengselsstraffen, kan søke om fotlenkesoning. Nasjonalt er det en samlet kapasitet på 237 soningsplasser. Helt siden oppstarten har interessen for fotlenkesoning vært stor, og over 5000 saker har blitt iverksatt så langt.

Lavt tilbakefall

- Regjeringen har arbeidet for å øke bruken av alternative straffereaksjoner og vil legge mer vekt på straff som virker. Evalueringen av soning med elektronisk fotlenke viser at det er lavere tilbakefall til ny kriminalitet for de som har sonet på denne måten, sa Justis- og beredskapsminister Grete Faremo på åpningen.

Kun 10 prosent av de som har gjennomført straff med elektronisk kontroll har tilbakefall til ny kriminalitet etter to år.

- Dette er gode tall. Det viser at det er behov for soning med elektronisk kontroll, sa Faremo. Hun foretok den formelle åpningen på friomsorgskontoret i Bodø. Det ble både blomster og gratulasjoner til friomsorgsleder Magnus Vibe og alle ansatte på kontoret før hun selv fikk prøve fotlenken rundt ankelen.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk