Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Forberedelser til ny ungdomsstraff

Den nye ungdomsstraffen som ble vedtatt i høst, innebærer at kriminalomsorgen, konfliktrådet og tingretten i alle fylker må ha et tett sammarbeid. I forrige uke møttes de forskjellige aktørene i Aust-Agder for å forberede seg.
Konfliktraad_kriminalomsorg_austagder

Stormøter

En viktig del av den nye ungdomsstraffen er stormøte. På et stormøte møter den unge lovbryteren dem som er berørt av lovbruddet, det lages en forpliktende plan for hvordan den domfeltes dagligliv skal være framover og det etableres et team av fagfolk og andre som skal ha tett oppfølging av den domfelte. Målet er at færrest mulig ungdommer fra 15-18 år skal dømmes til fengsel. Ungdomsstraffen skal være et alternativ til ubetinget fengsel og samfunnsstraff. Ved bruk av kompetanse fra politi, barnevern, kriminalomsorg og konfliktråd legges en plan som på best mulig måte hindrer tilbakefall.

Fengselsstraff ved brudd

-Fengselsstraff hjelper ikke disse ungdommene, det er bare et middel for å holde dem borte fra samfunnet for øvrig, sa sorenskriver Anne Gro Kleven på forberedelsesmøtet i forrige uke. De som møtte fra retten i Aust-Agder ga klart uttrykk for at de er positive til andre tiltak enn å måtte sende ungdom i fengsel. Kriminalomsorgen vil ha fast plass i teamet som opprettes rundt den domfelte. Dersom ungdommen bryter avtalen som inngås, kan saken overføres til kriminalomsorgens regionale nivå med innstilling om at saken bringes inn for retten med begjæring om at den betingede fengselsstraffen skal sones.

Oppfølgingsteam

Ungdomsstraffen skal skje innenfor Oppfølgingsteam, og i påvente av at alle landets konfliktråd får Oppfølgingsteam (det er fem i dag - og åtte nye etableres i 2012) prøves ordningen ut ved konfliktrådene i Sør-Trøndelag og Telemark. Agder er blant de konfliktrådene som har fått penger til ansettelse av en ungdomskoordinator, og vil dermed starte opp med Oppfølgingsteam i løpet av sommeren. Ved årets utløp vil 13 av de i alt 22 konfliktrådene ha etablert Oppfølgingsteam. På bildet: Helge Bie-Rieber fra Konfliktrådet i Agder, Arne Værland fra Agder Friomsorgskontor og Andrè Adolfsen, Flemming Chr. Hessje, Inga Porsmo, Odd Douzette, Anne Gro Kleven og Jan Atle Hansen fra Aust-Agder tingsrett.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk