Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Fengselsbetjenter med nytt studieopplegg

I dag startet et nytt kull med aspiranter på fengselsbetjentutdanningen på KRUS (Kriminalomsorgens utdanningssenter). Det jobbes for at de skal få studiepoeng for utdannelsen sin.
Alle de 155 nye aspirantene møtte opp til velkomstsamling, nesten like mange kvinner som menn.

Omlegging av fengselsbetjentutdanningen

KRUS og KSF (Kriminalomsorgens sentrale forvaltning) har i hele 2011 vært i en aktiv søkeprosess for å få godkjent fengselsbetjentutdanningen som en to-årig høgskoleutdanning med 120 studiepoeng. NOKUT er det organet som akkrediterer all høye utdanning på universitets- og høgskolenivå i Norge. Det jobbes for at KRUS skal få godkjenningen i løpet av de to første månedene i 2012.

Høye kvalitetskrav

Utdanningslengden har ikke endret seg og aspirantene skal fortsatt få lønn under utdanning. Men KRUS må nå sørge for at kvaliteten på fengselsbetjentutdanningen tilfredsstiller kvalitetskravene som stilles i høyrere utdanning når det gjelder sammenhengen mellom teori og praksis, og at utdanningen er forsknings- og praksisbasert. Den gamle modellen innebar at aspirantene først hadde et forkurs på KRUS i januar. Deretter hadde de et praksisår i et opplæringsfengsel og avsluttet utdanningen med et teoriår på KRUS. Omleggingen fører til at alle aspirantene i den nye modellen starter med et teorisemester på KRUS fra januar til juni. Etter fem måneder reiser de til opplæringsfengsler som er spredt over hele Norge for å gjøre sin sommertjeneste. På høsten starter to praktisk/teoretiske semestre i med gjennomsnittlig to skole-/studiedager pr uke. Etter disse to semestrene er det ny sommertjeneste før aspirantene avslutter sin utdanning med et teoretisk semester på KRUS på høsten i det andre studieåret.
Førsteårskullet på KRUS 2012
Førsteårskullet på KRUS 2012

Krav til god oppførsel

Direktør ved KRUS, Hans-Jørgen Brucker, poengterte i sin tale til de nye aspirantene at det stilles krav til god oppførsel når man jobber i Kriminalomsorgen, både i abeids- og fritid. Det er viktig for fengselsbetjenter å huske at man representerer en viktig offentlig etat.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk