Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Faremo til Haugalandet

I ekte vestlandsvær kom Justisministeren til Sandeid fengsel tirsdag formiddag. Besøket ga de ansatte anledning til å vise fengslets sterke sider, og samtidig gi uttrykk for hvilke utfordringer det står overfor i dag.
Faremo i regn Sandeid

Godt arbeid på Sandeid

Regiondirektør Gudmund Idsø og enhetsleder Jan Helge Aske ønsket justisministeren – i følge med statssekretær Kristin Bergersen og ekspedisjonssjef Marianne Vollan hjertelig velkommen til Sandeid fengsel.

Sandeid kan vise til meget god kvalitet på straffegjennomføringen. Her er det bygget opp stor kompetanse. Alle innsatte har et fullverdig opplærings- og arbeidstilbud og fengslet har søkt godkjenning som læringsbedrift. NAVs prosjekt ”fra fengsel til kvalifiseringsprogram” har hjulpet til med tilbakeføringsarbeidet og tilbakeføringskoordinatoren er på plass. Fengslet har nettopp foretatt en stor rusaksjon der alle lovlig tilgjengelige kontrollmetoder ble benyttet for å få oversikt over situasjonen. Resultatet var meget godt - kun en mindre mengde hasj ble funnet.

Utfordringer

Sandeid er landets største åpne fengsel med 88 plasser, og er et av fengslene som nå skal analyseres for å se på forholdet mellom ressurser og oppgaver i kriminalomsorgen. Det har de siste årene vært et press på flere varetektsplasser, og fengselet opplever at de har fått innsatte med andre dommer enn tidligere etter at en del promille- og fartsdømte har gjennomfører alternative straffereaksjoner.

Ros fra Faremo

Faremo berømmet Sandeids ansatte for den store innsatsen de gjør og de gode resultater de får til. Hun ga uttrykk for glede over den endringen som var skjedd siden hun var minister forrige gang på 90 tallet og mente kriminalomsorgen siden det har gjort et sjumilssteg når det gjelder soningsinnhold og samarbeid med andre etater. Hun viste bla. til tilbakefallsstatistikken som bekrefter dette.

Snarvisitt til Haugesund fengsel

Ekspedisjonssjef Marianne Vollan og regiondirektøren hadde også tid til et besøk på Haugesund fengsel. Fengselet fra 1914 betjener en region på 144000 innbyggere og har kun 18 plasser med høyt sikkerhetsnivå til rådighet. Mye er blitt gjort med både lokaler og innhold, fengslet har godt skussmål og de innsatte trives og blir sett her.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk