Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Faget i fokus 2005 - kriminalomsorgens årlige fagkonferanse

8.-9. juni arrangerte Justisdepartementet og KRUS for sjuende gang konferansen Faget i fokus. Faget i fokus er kriminalomsorgens årlige fagkonferanse og hadde også denne gang et tema som tydelig både engasjerte, utfordret og berørte de nærmere 200 deltakerne: ungdom og straff. Blant foredragsholdere var mellom andre statssekretær Rita Sletner, ekspedisjonssjef Kristin Bølgen Bronebakk, professor Ivar Frønes og barneombud Reidar Hjermann.

På nettsidene til KRUS kan man lese følgende artikler fra konferansen:

- Barnas beste skal ivaretas
Unge lovbrytere bør tilbys et kvalitativt annerledes fengselsmiljø enn voksne. Det er behov for økt samarbeid mellom offentlig, privat og frivillig sektor, og det skal skreddersys ordninger for å ivareta barnets beste - også når dette barnet er en ungdom som begår alvorlig kriminalitet. Det understreket statssekretær Rita Sletner da hun onsdag åpnet den sjuende Faget i fokus-konferansen på KRUS.
Les mer.

Moderne ungdomstid - privilegert og risikofylt  
- Vår forståelse av verden er full av fortellinger, sa sosiologiprofessor Ivar Frønes på Faget i fokus onsdag. For å forstå barnas verden, må vi få klarhet i våre fortellinger om barna. Hvilke ideer har vi om barna, og hvilke bilder har vi av barndommen?
Les mer.

Rettighetsperspektivet på barn og unge i kriminalomsorgen  
Barn som trenger hjelp, blir gjennomgående fanget opp for sent. Det var hovedbudskapet fra barneombud Reidar Hjermann under årets Faget i fokus: - Mange har sviktet når en ungdom kommer i fengsel, mente han.
Les mer.


- Vi behøver et straffe- og rehabiliteringsinstitutt
Det bør opprettes et straffe- og rehabiliteringsinstitutt for ungdom mellom femten og atten år. Det mener Svein Brekke Gundersen som er stabsleder i Barne- og familieetaten i Oslo kommune.
Les mer.


Ekspedisjonssjef Kristin B. Bronebakk: Ett spesialisert fengsel i hver region
 
- Selv om vi har et regelverk som pålegger oss å legge forholdene til rette når vi får ansvaret for en ungdom, mener jeg vi i dag ikke har noen helhetlig politikk når det gjelder unge i fengsel. Det sa ekspedisjonssjef Kristin Bølgen Bronebakk da hun torsdag innledet til paneldebatt på Faget i fokus. Samtidig introduserte hun ideen om å opprette ett spesialisert fengsel i hver kriminalomsorgsregion. Slik kan kriminalomsorgen på en bedre måte sile hvilke andre innsatte som får lov til å komme i kontakt med de yngste lovbryterne, mente hun.
Les mer.


Skikkelig gutt - vurderingen av unge gutter på Foldin verneskole
 
For flere generasjoner unge gutter var riset bak speilet skremmende klart: Bare pass deg - ellers havner du på Bastøy! Stipendiat Nina Jon er i ferd med å avslutte sin doktorgrad i kriminologi om "Djeveløya i Oslofjorden" i perioden 1953 - 1970, og hun holdt et engasjert og kunnskapsrikt innlegg på årets Faget i fokus.
Les mer.


'Alle de andre gjør det jo' - ungdom, sosialt nettverk og risikoatferd
Professor Flemming Balvig ved Københavns universitet har over de siste fem år ledet Ringstedprosjektet, en bred studie av forebyggingstiltak rettet mot ungdommer i Ringsted, som er en gjennomsnittlig dansk kommune seks mil utenfor København.
Les mer.


Ungdom, kriminalitet og rus - effektive tiltak
 
- Det finnes en mengde forskjellige tiltak som retter seg mot ungdommer som har begått kriminelle handlinger. Det de har til felles er at de er basert på antakelser om effekter. De er styrt mer av ideologi enn av kunnskap, sa psykolog Tore Andreassen.
Les mer.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk