Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Fagdag om kultur i fengslene

Hvordan i all verden kan en haug automatvåpen bli sluppet inn i et fengsel - med fengselsledelsens velsignelse?

Jane Samuels fra British museum

Det er mulig når avsenderen heter British Museum, våpnene er del av et kunstprosjekt og fengselsledelsen gjør en særdeles grundig jobb med å sjekke at våpnene hverken er ladd eller kan brukes til sitt opprinnelige formål.

Dette var nok det mest spesielle eksempelet da kriminalomsorgen og Norsk kulturråd nylig arrangerte felles fagdag om kultur og kriminalomsorg.

Innsatte har rett til kultur

Retten til å ha tilgang til kultur er nedfelt i flere konvensjoner som Norge har ratifisert. Gjennom ulike prosjekter arbeides det med å styrke disse rettighetene.

Folk som sitter i fengsel har liten eller ingen mulighet til å besøke for eksempel kulturinstitusjoner, og kulturrådet har derfor støttet flere prosjekter der museer og arkiver samarbeider med fengseler. Hensikten med fagdagen var å dele erfaringer og utforske mulighetene for nye typer samarbeid.

Jane Samuels fra British Museum, et av verdens største og eldste museer, innledet om museets fengselsprosjekter, og det var her våpnene dukket opp. De ble samlet inn under et våpenamnesti i det krigsherjede landet Mosambik, og deretter satt sammen til en blanding av skulptur og stol – med det beskrivende navnet «The Throne of Weapon».

Godt samarbeid avgjørende

Ledelsen i fengselet Pentonville, som har 1200 innsatte, var i utgangspunktet skeptisk til å slippe inn våpenhaugen, men ga seg til slutt, etter å ha sjekket den særdeles grundig. På bildet har Jane Samuels et foto av «The Throne of Weapon» på lerret bak seg. Hun understreket viktigheten av at et godt samarbeid med fengselsmyndighetene er helt avgjørende for å få til gode kulturprosjekter i fengslene.

- Vi vil vise museets samlinger for et bredest mulig publikum, og da er samarbeid helt nødvendig, sa hun.

British Museum har også kjørt prosjekter der de innsatte lager film om sine egne liv, noe som ga dem grunnlag for ny refleksjon over egne liv.

Kulturfengselet i Halden

Fengselsleder Are Høidal i Halden fengsel fortalte om Halden som kulturfengsel, og pekte på kultur som et viktig virkemiddel i rehabiliteringen av de innsatte.

- Det er mye sikkerhet i god rehabilitering, og mitt mål er å ha de innsatte ute av cella hele dagen. Det er «drepen» bare å sitte på cella, da kommer uroen og bråket, sa han.

Høidal understreket også at det ikke har vært noen som helst form for «tull» med de innsatte på de etter hvert ganske mange kulturarrangementene som har vært innenfor muren i Halden.

Han pekte også på de indirekte følgene av kulturarrangementer for og med de innsatte: De gir dem «go’følelse», de kan gi mestringsfølelse ved deltagelse og de gir de innsatte noe å se frem til når de kommer ut. Høidal avsluttet sitt innlegg med å vise en video fra en musikalproduksjon i fengselet.

På fagdagen viste også Teknisk museum, Munchmuseet og Telemuseet hvordan de har arbeidet med kulturprosjekter i fengsler.

Senke terskelen

- Vi ønsker å senke terskelen for hva et museum kan være for de innsatte, sa Torhild Skåtun fra Teknisk museum.

Også samarbeid mellom Bergen fengsel og kunstmuseet KODE i Bergen ble presentert, og Kulturdråpen i Østfold og artisten Skranglebein delte sine erfaringer fra prosjekter i fengslene.

Tegneserieskaperen Tor Erling Naas fortalte om gode erfaringer med å holde tegneserieverksted for de innsatte, og også samarbeid mellom kulturinstitusjoner.

Skepsisen forsvant

Jeg må jo innrømme at jeg var skeptisk til å begynne med, men skepsisen forsvant, sa Bård Buljo, fengselsleder i Vadsø fengsel, som hadde sluppet en digital utstilling fra Varanger samiske museum innenfor gjerdet.

Han ga også uttrykk for at han gjerne ser mer av både konserter og utstillinger i Vadsø fengsel i fremtiden.

 

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk