Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ett år med samisk tiltaksplan

6.februar feiret vi Samefolkets dag. Det er også ett år siden kriminalomsorgens tiltaksplan for god og likeverdig straffegjennomføring for samiske innsatte og domfelte ble vedtatt.

Tiltaksplanen har fire satsningsområder:

  • Sikre språklige rettigheter for innsatte og domfelte
  • Videreutvikle kvalitet på hverdagen i fengsel og under straffegjennomføring i samfunnet
  • Øke rekruttering av ansatte i kriminalomsorgen med kompetanse i samisk kultur og språk
  • Øke bruk av konfliktrådsbehandling i straffegjennomføringen

Last ned hele tiltaksplanen (norsk)
Last ned tiltaksplanen (nordsamisk)

Så langt har det vært mest fokus på det første punktet i tiltaksplanen, språklige rettigheter.

Informasjon på samisk om gjennomføring av straff er nå tilgjengelig på kriminalomsorgens internett (ved å trykke på det samiske flagget øverst til høyre på siden eller ved å trykke her), og Tromsø fengsel, Vadsø fengsel og Troms og Finnmarks friomsorgskontor, avdeling Kirkenes, har alle fått samisk skilting.

I forrige uke flyttet Troms og Finnmark friomsorgskontor inn i det nye politihuset i Tromsø, hvor alle etatene har samisk skilting.

I 2014 ble skilting og oversettelser prioritert. I 2015 er innsatsområdene konfliktrådsamarbeid og å videreutvikle kvalitet på hverdagen under straffegjennomføring. Dette skal skje blant annet gjennom årlig nettverksamling og stimulering til lokale prosjekter i Tromsø og Vadsø fengsel om samisk mattradisjon og håndverk.

Tiltaksplanen er utarbeidet av Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI), kriminalomsorgen region nord og Sametinget. Det er kriminalomsorgen region nord som har ansvaret for koordinering, gjennomføring og kvalitetssikring av tiltakene.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk