Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ett år med rusmestring på Ullersmo

I løpet av det siste året har 25 innsatte ved Ullersmo fengsel hatt opphold på rusmestringsenheten. Mange flere har søkt tilbudet, som for noen blir starten på et nytt og rusfritt liv.

]`
Fengselsbetjent Kjersti Opedahl omkranset av avdelinglederne Kine Haugen og Leif Røsand ved Ullersmo fengsel

Populært tiltak

Rusmestringsenheten ved ullersmo fengsel har vært et populært tiltak siden åpningen 1. februar 2010. Mange av våre innsatte sliter med rusproblemer og ønsker å starte med blanke ark. Det gir vi dem muligheten til forteller avdelingsleder Kine Haugen.

Etableringen av rusmestringsenheter i norske fengsler er en stor og viktig satsing i Kriminalomsorgen. Vi har i dag 11 rusmestringsenheter knyttet til fengsler rundt om i landet. De første startet opp i 2008 og i 2011 åpner både Tromsø og Skien fengsel sine enheter.  Enhetene kom til som et resultat av Regjeringens handlingsplan mot rusmiddelproblemer 2006-2008. Hensikten var at rusmiddelmisbrukere med særlige behov for oppfølging skulle få tilbud om å gjennomføre straff i en egen enhet. i fengslet, avsondret fra fengslets ordinære avdelinger. Oppholdet i enheten skal utnyttes til motivasjonsarbeid, behandling og forberedelse til videre rehabilitering etter løslatelsen.

På Ullersmo er erfaringene bare positive.

Rusmestring glad
Morten Heiberg er glad for å ha fått tilbud om å sone ved rusmestringsenheten ved Ullersmo fengsel

Viktig å bli rusfri

Det å bli rusfri er en viktig del av arbeidet med å komme tilbake til samfunnet, understreker Haugen. En rusmisbruker debuterer gjerne i tenårene, og med en gjennomsnittsalder på 37 år har de fleste som er innom enheten på Ullersmo vært misbrukere i over 20 år. Det er krevende.

Både innsatte og instansene som tar imot dem forteller om mennesker som er godt forberedt på neste etappe av sin endringsprosess. Noen er på åpen soning, andre er løslatt til ettervern eller til behandling ved for eksempel Tyrili-kollektivet.

Vi har erfart og lært mye det første året. Det har dukket opp utfordringer vi har tilpasset oss til, og vi forsøker hele tiden å utvikle oss og sette nye mål. Det er givende å se at framtidsplanen de innsatte lager seg er mulig å gjennomføre, sier avdelingsleder Kine Haugen.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk