Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Et lærerikt møte med statssekretæren

Hun hadde bare vært statssekretær i halvannen uke. Kontoret stod ennå fylt av blomster og hilsener, budsjettarbeidet er inne i siste fase, og pressehenvendelsene hadde vært mange de siste dagene. Likevel tok Anne Rygh Pedersen seg god tid i møte med de tre fengselsaspirantene Maylén Gare, Ann-Mari Bakketun og Nina Sarheim da de ønsket å drøfte straffeutmålingen i narkotika- og sedelighetssaker. - Dette stod virkelig til forventningene. Det var både spennende, konkret og lærerikt, sa aspirantene fornøyd etter samtalen med statssekretæren.

FORVENTNINGSFULLE: Det var tre forventningsfulle fengselsaspiranter som fikk møte statssekretær Anne Rygh Pedersen i Justisdepartementet. Og forventningene ble tydelig innfridd: - Dette var både spennende, konkret og lærerikt, sa Maylén Gare (til venstre), Ann-Mari Bakketun og Nina Sarheim etter samtalen.
De tre fengselsaspirantene er i ferd med å avslutte to års studier ved Kriminalomsorgens utdanningssenter. Om tre uker uteksamineres de som nye betjenter, men innen da skal de levere et trettisiders prosjektarbeid. Og det var i den forbindelse de ønsket å intervjue den nye statssekretæren om hennes syn på straffeutmålingen i narkotika- og sedelighetssaker, en tematikk som resulterte i et engasjert og spennende møte på Rygh Pedersens kontor.

Samtalen beveget seg fra domstolenes bruk av maksimum- og minimumsstraffer, til personvern, soningens innhold og den allmenne rettsoppfatning:

- Det var virkelig interessant å få drøfte disse problemområdene med statssekretæren, sier Maylén Gare, Ann-Mari Bakketun og Nina Sarheim, som er tre av de 157 aspirantene som i år utdannes ved Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS).

Prosjektarbeidet
Alle aspirantene skal i løpet av fire uker gjennomføre et prosjektarbeid i gruppe. Temaet skal ifølge studieplanen være relevant for arbeidet i kriminalomsorgen, men aspirantene kan selv velge hva de ønsker å skrive om. Målet med prosjektarbeidet er å gi aspirantene mulighet til å fordype seg i et tema som de er særskilt opptatt av, samtidig som de får trening i å bearbeide litteratur og datamateriale i en mer omfattende prosess.

Så var det da også dette engasjementet som førte til at aspirantene tok kontakt med statssekretær Rygh Pedersen.

- Vi har valgt oss et tema som interesserer og engasjerer oss, ikke minst fordi det i samfunnet er mange og sterke meninger om straffeutmålingen. Vi ønsker å undersøke hvordan denne utmålingen foregår i narkotika- og sedelighetssaker, og på bakgrunn av det forsøke å synliggjøre noen av de politiske, juridiske og allmenne oppfatningene som finnes, forteller Maylén Gare, Ann-Mari Bakketun og Nina Sarheim.

Ved siden av samtalen med statssekretær Anne Rygh Pedersen, har de tre aspirantene foretatt en spørreundersøkelse blant tretti personer om deres syn på straffeutmåling. De har også intervjuet en dommer ved Oslo tingrett. Oppgaven leveres om én uke, før de om en knapp måned starter opp pliktårstjenesten ved Ullersmo, Arendal og Trondheim fengsel.

- Vi gleder oss nå virkelig til å få bruk for det vi har lært, sier de kommende fengselsbetjentene.

SNART FENGSELSBETJENTER: Fengselsaspirantene Maylén Gare, Ann-Mari Bakketun og Nina Sarheim er i sluttfasen av betjentutdanningen ved KRUS og arbeider for tiden med en prosjektoppgave om norsk straffeutmåling. Til hjelp i arbeidet fikk de en lærerik og engasjerende samtale med statssekretær Anne Rygh Pedersen (til venstre).

Relaterte sider:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk