Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Et felles ansvar

Svar i Aftenposten, 23. desember 2005
Av justisminister Knut Storberget (A)


Eric Johanssen fra Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon (RIO) beskriver i Aften Forum en rusmisbruker uten tilbud som endte i videre misbruk etter løslatelse. Han tegner så et bilde av et helhetlig tilbud ved løslatelse.

Regjeringen vil utforme en nasjonal opptrappingsplan for rusfeltet, for å samordne og forsterke innsatsen. I Soria Moria-erklæringen varslet vi en styrking av tiltakene for rusavhengige domfelte. Vi er helt klare på at samarbeidet skal bedres mellom kriminalomsorgen og andre etater ved løslatelse, for å redusere gjengangerproblemene. Vi vil innføre en tilbakeføringsgaranti, der fokus er å få løslatte i jobb eller utdanning med strenge krav til rehabilitering og adferdsendring.

I budsjettet for 2006 bedres tilbudet for rusmisbrukere med 4,6 mill. kr til helsetjenester og 2 mill. kroner til fengselsbibliotektjenesten. Regjeringen har styrket utdanningen for innsatte med 21,3 mill kr. I tillegg mottar organisasjonen Way Back 1,7 mill kroner og Kirkens sosialtjeneste 0,8 mill. kroner. Begge retter prosjekter mot innsatte med rusproblemer. I tillegg etableres prosjektet Narkotikaprogram med domstolskontroll i Oslo og Bergen som alternativ straffereaksjon for rusmisbrukere. Rusmisbrukere skal her kunne dømmes til betinget fengsel der vilkåret er deltakelse i programmet.

Regjeringen vil fjerne soningskøen for å sikre gode tiltak for rusmisbrukere. I budsjettet har vi lagt inn 45 nye fengselsplasser. Også kommunebudsjettene styrkes for å gi rusmisbrukere en ny start.

Vi skal bygge videre på samarbeidet mellom kriminalomsorgen og andre etater. Siste nytt er avtalen om bosettingshjelp ved løslatelse. Helse og omsorgs- og Justisdepartementet samarbeider også for å sikre oppfølging fra sosialtjeneste, fastlege og spesialisthelsetjeneste etter soning.

For meg er det nå viktig å sette planer ut i livet. Etatene trenger mer kunnskap om hverandre, tiltakene og samarbeidet må utvikles for å få helhet og kontinuitet i tilbudet til den enkelte før, under og etter straffegjennomføring.

RIO og jeg er enige om målet. Det skal ikke være slik at løslatte overlates til overnatting ved en jernbanestasjon. Det kreves rett hjelp til rett tid. Vi synes også i stor grad å være enige om at hjelpen må baseres på tett samarbeid og den enkeltes behov. Jeg tror RIO kan være med meg i at det kreves ansvar, kompetanse og engasjement fra mange aktører for å komme dit vi vil. Som justisminister blir jeg en aktiv deltaker i dette arbeidet.

Les også:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk