Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Endrer reglene for kommunikasjonskontroll

Lovavdelingen i Justis- og politidepartementet har konkludert med at deler av reglene om kommunikasjonskontroll som gjelder avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå i straffegjennomføringsloven ikke er forenlig med eller står i et tvilsomt forhold til Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK). Kriminalomsorgen vil snarest endre bestemmelsene for å få dem i samsvar med EMK.

Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) har på bakgrunn av en henvendelse fra Sivilombudsmannen bedt Justis- og politidepartementets lovavdeling foreta en vurdering av deler av reglene i straffegjennomføringsloven §§ 30-32 og tilhørende forskrifter som gjelder avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå, i forhold til EMK artikkel 8.

I lovavdelingens uttalelse av 20. februar 2006 fremgår det at disse reglene ikke er forenlig med eller står i et tvilsomt forhold til EMK artikkel 8, slik denne er tolket av Den europeiske menneskerettighetsdomstol (EMD). Dette gjelder kontroll av kommunikasjon med advokater som ikke er offentlige forsvarere.

Følgende punkter berøres:
  • Åpning av post til og fra advokater uten at det foreligger konkret mistanke om at sendingen inneholder ulovlige objekter.
  • Gjennomlesning av post til og fra advokater uten at det foreligger særlige omstendigheter som gir myndighetene rimelig grunn til å tro at advokatprivilegiet misbrukes, og at brevets innhold kan skade fengselets sikkerhet, andres sikkerhet eller er straffbart på annen måte.
  • Avlytting av telefonsamtaler mellom innsatte og dennes advokat.
  • Avlytting av samtaler under besøk av advokat.
KSF legger denne tolkningsforståelsen til grunn og vil snarest påbegynne arbeidet med å endre de aktuelle bestemmelsene i straffegjennomføringsloven samt tilhørende forskrift og retningslinjer, slik at disse blir i samsvar med Den europeiske menneskerettskonvensjon.

Den aktuelle uttalelsen får kun praktisk betydning for kontrolltiltak i avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå i fengslene, og innebærer ingen praksisendringer for advokatbesøk i andre fengselsavdelinger.

Relaterte sider:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk