Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Elektronisk kontroll som alternativ til varetektsfengsling

Regjeringen vil ha elektronisk kontroll som alternativ til varetektsfengsling. Forslaget gjør det mulig for domstolen å pålegge siktede å oppholde seg på bestemte steder kontrollert med elektronisk fotlenke, fremfor å bli varetektsfengslet.

– Bruken av elektronisk kontroll vil være særlig gunstig overfor unge mennesker, der det er viktig å begrense innsettelse i tradisjonelt fengsel så mye som mulig. Dermed reduserer vi sannsynligheten for tilbakefall til ny kriminalitet, sier justisminister Grete Faremo.

Elektronisk kontroll vil kunne redusere bruken av tradisjonell varetektsfengsling og frigi fengselsplasser til andre formål. Ordningen er mindre inngripende og et nyttig supplement til tradisjonell varetektsfengsling. Bakgrunnen for lovforslaget er regjeringspartienes løfte i Soria Moria-erklæringen om å avvikle soningskøen, bygge flere fengsler og utvide soningskapasiteten.

I planen “Rask reaksjon – tiltak mot soningskø og for bedre innhold i soningen” foreslo departementet blant annet å innføre elektronisk kontroll. I lovforslaget foreslås det også mindre justeringer i vilkårene for straffegjennomføring med elektronisk kontroll.

Lovforslaget

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk