Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Elektronisk kontroll over hele landet

Nå kan domfelte i hele landet søke om å sone hele eller deler av fengselsstraffen med fotlenke i hjemmet. Marianne Vollan, direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI), var nylig til stede da ordningen ble innført og offisielt åpnet i Østfold.

Soning i hjemmet reduserer soningskøen

Ordningen med fotlenke (elektronisk kontroll) startet opp i seks fylker høsten 2008, og har siden blitt gradvis utvidet. I høst vedtok regjeringen at ordningen skulle utvides til å gjelde hele landet, og 26. mai ble det siste fylket innlemmet i ordningen.

Kriminalomsorgen og direktør Vollan ser meget ser meget positivt på at ordningen nå er landsdekkende. "Dette betyr økt rettslikhet i Norge. Nå får domfelte over hele landet lik mulighet til å sone med fotlenke. I tillegg er soning med fotlenke en effektiv måte å redusere soningskøen som finnes i Norge, sier Vollan.

Domfelte som skal gjennomføre opp til fire måneders fengselsstraff eller har fire måneder igjen til forventet løslatelse, kan søke om fotlenke.

Soning med fotlenke betyr at ubetinget fengselsstraff gjennomføres i domfeltes eget hjem. Domfelte gis dermed mulighet for å opprettholde sine økonomiske og sosiale forpliktelser, og de kan gå på jobb eller skole. I tillegg betyr det at de kan ha samvær med familien.

Totalt tilsvarer ordningen en fengselskapasitet på 342 plasser. Siden starten i 2006 har 13 000 domfelte har søkt og over 7000 har gjennomført straffen med elektronisk kontroll.

Mariannes fotlenke

Strengt kontrollregime

Fotlenken rundt ankelen registrerer om domfelte befinner seg hjemme eller ikke. Dersom den domfelte forlater hjemmet uten avtale med kriminalomsorgen eller forsøker å fjerne fotlenken, utløses en alarm hos kriminalomsorgen. Kriminalomsorgen gjennomfører også uanmeldt besøk både i hjemmet og på arbeidsplassen. Det er nulltoleranse for bruk av rusmidler, inkludert alkohol, under soning, noe som sjekkes ved uanmeldte kontroller.  

Under 5 prosent av de domfelte bryter vilkårene for straffegjennomføringen og blir tilbakeført til fengsel. Forskning viser også svært gode resultater når det gjelder tilbakefall til ny kriminalitet. Så langt viser tallene at kun 7,5 prosent blir dømt på nytt etter to år, og gjennomsnittet i kriminalomsorgen for øvrig er på litt over 20 prosent.

Disse tallene viser at ordningen fungerer. Lave tilbakefallstall kommer både den domfelte og samfunnet til gode. Mindre kriminalitet gir et tryggere samfunn for alle, mener Vollan.

Marianne på åpning EK

Ikke hard nok straff?

Kritikere av ordningen mener at det å sone med fotlenke ikke er hard nok straff. Marianne Vollan er uenig i den påstanden.

"Når samfunnet idømmer en person straff, er det frihetsberøvelsen som er straffen. Og soning med fotlenke er i høyeste grad frihetsberøvelse. De som soner med dette, må leve under strenge regler for når de kan bevege seg utenfor huset, og i tillegg må de leve med at det når som helst kan komme kontroller. Dette er ikke en enkel form for straff", sier Vollan.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk