Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ekspedisjonssjef som fengselsansatt

-Det var en unik mulighet til å føle nærmere på kroppen hva det vil si å arbeide i et fengsel, sier ekspedisjonssjef Marianne Vollan etter sin dag på jobb i Vadsø fengsel.

Hospiteringsordningen

 Alle ansatte i kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) skal i løpet av året hospitere i en uke i ytre etat, enten i regionen eller ute på en enhet. 13. juli var ekspedisjonssjef Marianne Vollan på jobb i Vadsø fengsel
-          Å være i fengselet i bare en dag gir selvfølgelig bare et innblikk, men jeg fikk delta på mange forskjellige arenaer og møter, og ble veldig godt mottatt i Vadsø fengsel, sier Vollan.
Hospiteringsordningen har flere formål. Det er et mål at KSF skal få økt kunnskap om det arbeidet som gjøres ute i virksomheten. Samtidig skal KSF bli mer synlig for dem som jobber ute på enhetene, og skal få en større nærhet til kjernevirksomheten. På denne måten får KSF et bedre beslutningsgrunnlag for sine avgjørelser.  

Møter og samtaler med innsatte

Marianne Vollan var med både som “flue på veggen” i møter, hadde samtaler på vaktrommet, og snakket med innsatte ute i avdeling. Hun er veldig fornøyd med at hun både fikk ta del i konkrete arbeidsoppgaver, og fikk et inntrykk av hvordan fengselet jobber helthetlig, blant annet med involvering av tilsatte i flere beslutningsprosesser og god informasjonsstruktur.

Marianne Vollan i bibliotek Vadsø fengsel

Imponerende bibliotek

Kriminalomsorgen har de siste årene satset mye på bibliotekstjenester til fengslene, og i år er målet nådd; alle innsatte vil i løpet av 2011 ha et bibliotektilbud. Bibliotek er viktig for innsatte; de låner nesten 20 ganger mer enn befolkningen ellers. Vollan opplevde biblioteket i Vadsø fengsel som rikholdig og imponerende. 
 –Biblioteket ligger på toppen av bygget i tredje etasje, og har store vinduer ut mot et viddelandskap. På mange måter lignet det et helt vanlig bibliotek med ro, åpenhet, og det er en arena for mer enn bare å lese bøker. Man tenker ikke på at man er i et fengsel. Som en av de innsatte sa: Det er så godt å komme til biblioteket og få prate litt med bibliotekaren. 

På bildet: Ekspedisjonssjef Marianne Vollan og leder i Vadsø fengsel Bård Eirik Buljo.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk