Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Det nytter! Livet etter løslatelse fra Hassel fengsel

Hassel fengsel har undersøkt hvordan det er gått med domfelte etter løslatelse fra fengslet og mener å kunne dokumentere at de løslatte har greid seg bedre enn gjennomsnittet i samme situasjon. 3 av 4 som gjennomførte straff ved fengslet i 2001 og 2002 er ikke senere blitt domfelt, mens 79 prosent opplevde en endring av rusvanene.

Hassel fengsel er en enhet med lavere sikkerhetsnivå, med plass til 26 domsinnsatte. Soningstilbudet er for straffedømte menn under 25 år med rusproblemer, men selv om man i utgangspunktet gir domfelte i denne aldersgruppa prioritet, gjør soningskøen at det avvikes noe fra dette prinsippet.

Alle som ønsker å sone ved Hassel, må selv søke skriftlig om plass og ved eventuelt inntak underskrive en soningsavtale. I korte trekk innebærer avtalen at den innsatte skal avholde seg fra enhver befatning med narkotiske stoffer, alkohol og dopingpreparater, samt avgi frivillig urinprøve. Han forplikter seg samtidig til å arbeide målrettet med framtidsplan, samarbeide med tilsatte ved fengslet og delta på obligatoriske aktiviteter.

Livet etter løslatelse
Våren 2004 kontaktet Marit Sjølie Øiestad 47 av de innsatte som gjennomførte straff i perioden 2001 og 2002. Av disse svarte 38 positivt på henvendelsen og ble intervjuet per telefon. Intervjuene tok utgangspunkt i hva respondentene opplevde som mest relevant under straffegjennomføringen, hva de husket best fra tiden ved Hassel fengsel, og hva som hadde fått betydning for dem i ettertid. Det ble også lagt lagt vekt på om livet etter løslatelsen hadde artet seg annerledes med hensyn til kriminalitet og bruk av rusmidler, og om hvordan de opplevde sin egen livskvalitet i forhold til arbeid, fritid, familie og venner.

I rapporten, som nylig ble utgitt av KRUS, trekker Marit Sjølie Øiestad særlig frem følgende funn:
  • 28 (73,7%) av respondentene har ikke blitt domfelt etter løslatelsen.
  • 30 (79%) av respondentene opplevde en endring av sine rusvaner.
  • Undersøkelsen gir også grunnlag for å hevde at den viktigste enkeltfaktoren for å holde seg unna rus og kriminalitet er fast sysselsetting. Dette og andre faktorer som sivil status, boforhold og nettverk, har også stor betydning for hvorledes den enkelte vurderer sin livssituasjon.
  • Svarene fra undersøkelsen viser at en rusfri tilværelse skaper styrket kontakt med familien, men en svekket relasjon til venner. Manglende vennekrets fører til en opplevelse av at fritiden får dårligere kvalitet.
Oppholdet ved Hassel gir positiv effekt
- Datamaterialet gir grunnlag for å trekke en konklusjon om at betydningen av oppholdet ved Hassel fengsel har hatt positiv effekt for de fleste av respondentene. Det aller viktigste har vært erfaringer de gjorde som rusfrie, og som de har kunnet bygge videre på etter løslatelsen. Erfaringene knytter seg til opplevelser i både arbeids- og mer fritidsrelaterte situasjoner. Vi har klart å legge til rette for virksomheter der den enkelte har kunnet utvikle seg, skriver Sjølie Øiestad i rapporten.

Aktuelle dokumenter:
{}
{#SUBHEADLINE PREFIX='

' POSTFIX='

' /#} {Det nytter! Livet etter løslatelse fra Hassel fengsel} { 0+0200CAM0EOctober+0200ROctAMCEST='%Europe/Oslo. %000 %2005' +02:00REOctober1X='<00pam10 2005-10-27T01:00:00+02:00Thursdayam0000="27am31Europe/Oslo">' +02:00+0200thCESTOctober1X='' /}
{}
{}
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk