Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

De nye pliktårsbetjentene - ved fem av dem

pliktårsbetjenter

I fengsel over hele landet har de forberedt seg på å ta i mot dem - de nærmere to hundre fengselsbetjentene som sist uke ble uteksaminert fra Kriminalomsorgens Utdanningssenter. Og de fem vi møtte i Hustad fengsel var alle utålmodige etter å komme i gang. Ole Bjørn Sildnes, Eirik Jørgensen, Egil Johnsen, Bernhard Ranheim Nerem og Regine Mork var blant dem som for over to år siden ble tatt opp ved den toårige etatsutdanningen.

- Da statsråden overrakte dere vitnemålene sist uke sa han noe om regjeringens ambisjoner for kriminalomsorgen. Om den nye Stortingsmeldinga. Men hvilke ambisjoner har dere selv for etaten dere nå går inn i?

- Nå kom jo Stortingsmeldinga ganske seint for vår del. Vi fikk så vidt brukt den i oppgaveskrivinga under siste delen av utdanninga. Men tema som rehabilitering og tilbakeføring kommer nok til å bli en stadig viktigere del av fengselsbetjentens arbeidsdag. Og dermed vår hverdag. Dessuten blir det nok helt nødvendig å gjøre noe med det altfor store skillet vi ser mellom friomsorg og fengsel.

Fire av de fem pliktårsbetjentene har tjenestegjort i Hustad fengsel tidligere. De kjenner kollegene. De har allerede godt under huden fengselshverdagen her ute ved havgapet. Fengselet har en åpen avdeling med trettito innsatte. Og en lukket avdeling med tolv.

- I fengsel skal dere i det ene øyeblikket drive miljøarbeid og motivere den innsatte, for så å skulle ta en urinprøve eller visitere celler. Dere går inn i en arbeidsdag fylt av kontraster?

- Ja, og det er vel også derfor opplæringa vår er såpass sammensatt som den er. I løpet av de siste to årene har vi blitt skolert på alt fra jus og etikk – til sosiologi og kommunikasjon. Men først og fremst handler det jo om å bruke sunn fornuft og om å være i stand til å møte og se enkeltmennesket. 

Samtidig med at de fem har fått grunnutdanninga si ved KRUS har det skjedd mye i norsk kriminalomsorg. Statsråden mener regjeringen har gitt fengselsundervisningen intet mindre enn et historisk løft – og også når det kommer til helsefeltet og bibliotek i fengsel har det skjedd mye. Men de unge fengselsbetjentene er samtidig såre klar over at samfunnet er i stadig utvikling og at nøkkelen til en god kriminalomsorg ligger i at etaten og de tilsatte hele tiden har evnen til å endre seg. 

Og på spørsmålet vårt om det er noe de skulle sett mer av i timeplanen på KRUS, kommer det samstemmig:

- Vi hadde gjerne sett at temaet kommunikasjon fikk enda større oppmerksomhet og kanskje ble løfta opp som et helt eget fag i utdanningen av nye fengselsbetjenter. Men så er det vel kanskje slik som statsråden sier: ”Den som anser seg for ferdig utdannet, er ikke utdannet, men ferdig”. Så vi satser på å lære noe i jobben vår, også!

Avslutter de fem representantene for de nesten to hundre nye fengselsbetjentene vi fikk her i landet sist uke.
 

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk