Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Dagsenteret i Oslo åpnet idag

Narkotikaprogram med domstolskontroll:

Prøveordningen Narkotikaprogram med domstolskontroll trådte i kraft 1. januar 2006 som straffereaksjon for rusmisbrukere i Oslo og Bergen. Dersom ordningen ikke hadde blitt igangsatt, ville målgruppen fått ubetinget fengselsstraff. Gjennomføringen av programmet tilknyttes et dagsenter, og innholdet blir tilrettelagt av et tverrfaglig team. - Dette er en betydelig styrking av innsatsen overfor rusmisbrukere som vil få bukt med sitt rusmisbruk. Samtidig vurderer vi allerede nå å utvide antallet forsøkssteder fra to til seks. Det sa justisminister Knut Storberget i forbindelse med åpningen av dagsenteret i Sverresgate 10 i Oslo.

Prøveordningen Narkotikaprogram med domstolskontroll innebærer at rusmisbrukere kan dømmes til å gjennomgå et rehabiliteringsprogram som vilkår for betinget dom. Dersom ordningen ikke hadde blitt igangsatt, ville målgruppen fått ubetinget fengselsstraff.

Gjennomføringen av programmet tilknyttes et dagsenter, og innholdet vil bli tilrettelagt av et tverrfaglig team bestående av representanter fra blant annet sosialtjenesten i kommunen, opplæringssektoren, spesialisthelsetjenesten og kriminalomsorgen. Disse skal sørge for å forbedre praktiske hjelpe- og behandlingstilbud for rusmisbrukerne og bidra til et helhetlig behandlings- og rehabiliteringstilbud for den domfelte.

Dagsenteret i Sverresgate 10 i Oslo står nå klart til å ta imot de første domfelte, mens senteret i Bergen åpnet i mars.

Prøveordningen har som formål å forebygge ny kriminalitet og sørge for bedre rehabilitering. Den skal også bidra til å forbedre de praktiske hjelpe- og behandlingstilbudene for rusmiddelmisbrukere som omfattes av ordningen. Gjennomføringen av narkotikaprogrammet krever en felles innsats og et forpliktende samarbeid mellom ulike sektorer og forvaltningsnivåer.

Den første dommen på narkotikaprogram er avsagt. Forsøksvirksomheten skal evalueres, og etter tre års forsøksvirksomhet skal det tas stilling til videre virksomhet.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk