Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Åpning av Studio Bjørgvin

I samarbeid med Kunst og Design Høyskolen i Bergen, har Region vest startet opp et eget designstudio i Bjørgvin fengsel.

Ulike aktører

Det har vært samarbeidet med designfaglig kompetanse på ulike måter, med ulike aktører og opp mot et profesjonelt marked. Studenter og innsatte har jobbet tett sammen i workshops, som et felles designprosjekt i Vik fengsel. Med på laget nå er også designerne Morten Skjærpe Knarrum og Jonas Norheim. De to er fra før kjent for samarbeidet med Bergen fengsel som resulterte i lampen «Bake me a cake». Den distribueres nå over hele verden i et profesjonelt desigmarked.

studio_bjørgvin
Foto: Vegar Valde

Faglig forankring

Psykolog og assisterende regionsjef i Region vest, Leif Waage mener designprosessen kan bidra til å redusere tilbakefall blant domfelte. Personer som begår ny kriminalitet er ofte impulsstyrte og kan ha manglende evne til å planlegge for fremtiden. Internasjonal forskning tyder blant annet på at om lag 80 prosent av all kriminalitet har en planleggingstid på under 15 minutter.

I verkstedet må de innsatte prøve ut nye idéer, planlegge og tenke på løsninger og konsekvenser. En stor gruppe innsatte preges også av uro og konsentrasjonsvansker, noe som er til stort hinder for læring. Designprosessen er en god balanse mellom teoretisk og praktisk arbeid, og kan være med på å gi nye ferdigheter og større grad av opplevd mestringsfølelse, sier Waage. Arbeidet sammen med designerne i Studio Bjørgvin er tuftet på på nærhet, utfordringer og likeverdige relasjoner.

Inspirerende samarbeid

Ellen Svendsen i Region vest sier at deres erfaring med samarbeidet med designfaglig kompetanse og profesjonelle aktører har vært svært positivt for både innsatte og ansatte i arbeidsdriften. Samarbeid med andre fagmiljøer gir også inspirasjon og genererer helt nye muligheter for læring og utvikling av kompetanse i arbeidsdriften sier hun. Designprosessen skal i hovedsak handle om refleksjon, analyse, valg, gjennomføring og samhandling.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk