Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Åpner opp for mobilfrie soner i fengslene

Regjeringen åpner opp for at kriminalomsorgen kan benytte mobilregulerte soner i fengslene for å hindre og kontrollere kommunikasjon med innsatte.
Mobilfrie soner
De siste årenes sterke utvikling i mobilkommunikasjonen byr på utfordringer også for kriminalomsorgen.

Mer effektivt system

Med de midler kriminalomsorgen i dag har til rådighet, er det etablert rutiner for å avdekke ulovlig kommunikasjon. Det er iverksatt økte kontroller for å avsløre innsmugling og bruk av ukontrollert kommunikasjon, og det er med unntak av tjenestetelefoner, innført et generelt forbud mot bruk av mobiltelefoner i alle fengsler med høyt og lavere sikkerhetsnivå. Kriminalomsorgen har til tross for dette meldt behov for et enda mer effektivt system for å hindre bruk av ukontrollert kommunikasjon.

Trafikken jammes

I statsråd fredag la Samferdselsdepartementet frem forslag til endringer i ekomloven. Med dette åpnes det opp for at kriminalomsorgen kan benytte mobilregulerte soner i fengslene for å hindre og kontrollere kommunikasjon med innsatte. Mobilregulerte soner kan opprettes ved at trafikken jammes, noe som betyr at det sendes ut signaler som interfererer med og blokkerer mobilsignal. - Innspill som kom inn i høringsrunden, og etterarbeid gjort i forbindelse med dette, viser at det foreligger et godt begrunnet behov for en hjemmel for kriminalomsorgen til å kunne kontrollere kommunikasjonen til/fra innsatte i anstaltene ut fra samfunnets behov for effektiv kriminalitetsbekjempelse og forsvarlig gjennomføring av ilagt straff, heter det i lovproposisjonen.

Søkes for hvert enkelt fengsel

I endringsforslagene til ekomloven skriver Samferdselsdepartementet videre at etableringen av mobilfrie soner i eller i tilknytning til kriminalomsorgens enheter i realiteten vil fremstå som en permanent ordning. Det må søkes for hvert enkelt fengsel. - Ved vurderingen om tillatelse skal gis til kriminalomsorgen, må formålet med etablering av mobilfrie soner tillegges betydelig vekt samtidig med at eksisterende rettigheter til å bruke frekvenser i minst mulig grad innskrenkes. Ved vurderingen av om tillatelse skal gis, må det også vurderes om kriminalomsorgens behov i forhold til innsattes mobilbruk kan oppfylles ved fysiske tiltak i stedet for i form av etablering av mobilregulerte soner, heter det i odelstingsproposisjonen.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk