Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ny bok: Ålesund fengsels historie

Ålesund fengsel er over 150 år gammelt og ligger midt i byen. Allikevel er fengselet et hus de fleste bare kjenner fra utsiden. En ny bok gir nå et nærmere innblikk.
Aalesund fengsel gamledager

Stort bildemateriale

Gjennom forfatter Knut Even Isaksen siste bok “Fengselet i Ålesund – et gammelt hus” får vi nå stifte nærmere bekjentskap med deler av det indre livet i fengselet.

Med tilgang på et stort billedmateriale og bred kunnskap om de såkalte 1860-fengslene tar forfatteren oss med helt inn i fengselsceller og luftegård, og viser fram lusekister, tvangstrøyer og fotjern. Selve arkitekturen i de såkalt 1860-fengselene blir i boka også behørig belyst. Dette er et dokument over en strenghet og lukkethet vi bare kan ane konturene av i dag.

Fengselshistorie

Selv om de arkitektoniske rammene er like gyldige for innsatte og ansatte i 2013, har norsk fengselshistorie naturligvis vært gjennom store og omfattende reformer. Gjennom korte riss over hva som tidligere har vært straffbart og hvilke normer og moralsyn som opp gjennom tidene har vært gjeldende, tar forfatteren oss med inn i en spennende historietime om vår nasjonale strafferettspleie.

Ålesunds historie

Boka inneholder over hundre tegninger og fotografi og gir et bilde av livet bak fengselsmurene slik det måtte ha fortona seg noen generasjoner tilbake i tid. Boka representerer utvilsomt et viktig bidrag til Ålesund historie. Den er samtidig verdifull som dokumentasjon inn i vår nasjonale fengselshistorie. Det er ikke første gang forfatteren befatter seg med norsk fengselshistorie i bokform. I 1998 førte Knut Even Isaksen i pennen boka “Fengselsforhold og fangebehandling i Romsdal gjennom 250 år”.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk