Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Åpen dag på Bastøy

Rundt 400 mennesker var på besøk på Bastøy da fengselet arrangerte «Åpen dag» for tredje år på rad. Dagen gir dem som ønsker det mulighet til å finne ut mer om øya og fengslet.
Bastøy Åpen dag

Familiedag

Åpen dag er først og fremst en familiedag , det er et kjærkomment tilbud til de innsattes pårørende og barn. Det meste foregår utendørs på den store plassen ved øyas kombinerte kirke og skole, der ungene kan leke og stappe i seg pølser og kake. Og langs veien fra båten og på plener rundt kirken er hester, sauer og storfe satt ut på beite. Det er en spennende opplevelse for de mange barna som sjelden får anledning til å oppleve gårdsdyr. For dem som har vært på øya en stund er det en merkelig og for manges vedkommende kjærkommen, opplevelse å høre barnelatter midt i fengselsområdet. Etter en kald morgen begynte sola etter hvert å skinne, så da fengselsleder Arne Kvernvik Nilsen holdt sin velkomsttale hadde stive fingre begynt å løsne opp igjen.

Åpne hus

På Bastøy bor fangene enten i ett av de to store inntakshusene, eller i mindre hus rundt på området. Noen av disse husene blir åpnet for publikum på den åpne dagen, slik at besøkende kan få se hvordan fangene bor. For mange pårørende er det godt å se at rommene ikke minner mye om celler – det er helt vanlige rom i helt vanlige bolighus, om enn med ikke helt gjennomsnittlige beboere. En betydelig del av øya er åpen for dem som ønsker å se seg om, men det tas selvsagt også hensyn til dem som ønsker å være i fred. For noen kan en slik dag være vanskelig å takle, enten fordi man vil verne sin anonymitet eller fordi man står uten familie eller venner som kan komme på besøk. Tilbakemeldingene etter årets åpne dag er allikevel at også mange av de som gruet seg litt til dagen er fornøyde.

Fengselsband - og en kjendis

Som på fjorårets festival hadde Blueshuset organisert en ”minifestival” for flere fengselsband. Øyas eget band, ”Skyldig som faen”, spilte selvsagt. Og som i fjor stilte også Ravneberget fengsels ”Forbidden Fruits” og Skien fengsels ”Prison Maniacs” opp. Åpen dag har vært en døråpner for disse bandene. Mens de før fjorårets Åpen dag sjelden eller aldri fikk anledning til å spille utenfor murene, har de senere fått flere anledninger til å opptre på forskjellige scener – ikke minst på ”Jailhouse Stage” under Notodden Bluesfestival. Støttebandet ”Bastøy Bluesband”, som er sammensatt av tidligere fanger fra Bastøy og profesjonelle musikere som støtter blues- og rockprosjektet, stilte også opp. De hadde til og med sørget for å få med seg en skikkelig kjendis, nemlig Vidar Busk. Han har lenge vært involvert i prosjektet, men dette var hans første besøk på Bastøy. Han spilte sammen med flere av bandene, og imponerte med sitt solospill.

Sikkerhet og ruskontroll

Det er en ganske spesiell idé å åpne et fengsel slik Bastøy gjør. Ikke minst er man opptatt av at det ikke smugles inn rusmidler. Ved hjelp av narkotikahunder og stikkprøver forsøker man å minske faren for dette. I tillegg er noe av det viktigste for sikkerheten på Bastøy vissheten om at soningen i et av verdens mest åpne fengsler brått tar slutt og erstattes med murer og trange celler hvis man bryter tilliten som vises på en slik dag. Alt tyder på at dette har fungert godt. Det ble gjennomført langt flere tester på og etter åpen dag enn det gjøres i en vanlig helg, og resultatet er det beste man kunne håpe på – ingen måtte ta den tunge turen tilbake til lukket fengsel etter Åpen dag.

(Teksten er skrevet av en av de innsatte på Bastøy fengsel)

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk