Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ønsker mer bruk av alternative soningsformer

Regjeringen foreslår å øke bruken av alternative straffereaksjoner og soningsformer og å gjøre det straffbart ikke å møte til soning.
Justisminister Knut Storberget la i dag fram regjeringens nye forslag til tiltak for å avvikle soningskøen og bedre innholdet i soningen. Forslagene i proposisjonen, som nå er sendt Stortinget for behandling, bygger på planen ”Rask reaksjon – tiltak mot soningskø og for bedre innhold i soningen" fra 2006.
Regjeringen mener at hovedutfordringen for kriminalomsorgen er å avvikle soningkøen og videreutvikle kvaliteten i straffegjennomføringen. Soningskøen omfatter alle straffereaksjoner som ikke er påbegynt innen to måneder etter at kriminalomsorgen har mottatt den rettskraftige dommen, med mindre det er gitt utsettelse fra politiet. Ved årsskiftet 2006/2007 var soningskøen for ubetinget fengselsstraff 2 499 dommer, for samfunnsstraff 315 dommer og for bøter 2 933 dommer.

En situasjon med soningskø har flere uheldige virkninger. Mangel på tilstrekkelig varetekts- og soningskapasitet og knappe ressurser til innhold i soningen forsterker for det første problemet med gjengangerkriminelle. Soningskøen svekker dessuten straffens forbyggende virkning. Når straffedømte eller tiltalte som venter på dom og soning begår ny kriminalitet, svekkes i tillegg tilliten til straffesystemet og kriminalpolitikken. Regjeringen vil ha en kriminalomsorg som kan ta seg av de til enhver tid straffedømte, og derfor er det viktig å finne frem til en tilfredsstillende balanse mellom behov og kapasitet.

Forslag til lovendringer

  • Bruk av elektronisk kontroll
    Erfaringene fra andre land er så lovende at Regjeringen går inn for en prøveordning med elektronisk kontroll som straffegjennomføringsform. Dette innebærer at den domfelte soner i eget hjem med kontroll av en elektronisk sender festet til benet eller hånden. De som gjennomfører straff med elektronisk kontroll, vil som hovedregel være i aktivitet gjennom arbeid, skole, behandling eller lignende et antall timer hver uke og for øvrig være pålagt å tilbringe tiden i eget hjem.

    Ved hjelp av elektronikken kan kriminalomsorgen kontrollere om den domfelte befinner seg der de skal være. I tillegg til elektroniske hjelpemidler vil kriminalomsorgen kontrollere gjennomføringen gjennom avtalte og uanmeldte hjemmebesøk, ruskontroller, arbeidsplasskontroller og pålagte oppmøter hos kriminalomsorgen.

    Det foreslås at innsatte kan overføres til soning med elektronisk kontroll utenfor fengsel når de har fire måneder igjen til forventet prøveløslatelse. Det foreslås også at dommer opp til fire måneder i sin helhet kan gjennomføres med elektronisk kontroll.


  • Økt bruk av samfunnsstraff
    Regjeringen går inn for å øke domstolenes mulighet til å kombinere ubetinget fengselsstraff med samfunnsstraff. Regjeringen går inn for å endre reglene for deldom i straffeloven § 28 a for å øke domstolenes mulighet for å kombinere ubetinget fengselsstraff med samfunnsstraff.


  • Straffbart å ikke møte til soning
    Regjeringen vil gjøre det straffbart ikke å møte til soning etter innkalling for at det skal bli lettere for fengslene å planlegge kapasitetsutnyttelsen, og for at politiet skal slippe å bruke ressurser på å pågripe domfelte som i utgangspunktet skal møte frivillig.


  • Program mot ruspåvirket kjøring
    Ordningen med promilleprogram bør etter regjeringens mening gjøres permanent og utvides til også å gjelde andre rusmidler enn alkohol. Det foreslås derfor at ordningen utvides til å gjelde personer som er dømt for overtredelse av vegtrafikkloven § 31 jf. § 22 første ledd og som har problemer med alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel (program mot ruspåvirket kjøring).


  • Økt bruk av soning utenfor fengsel
    Når halvparten av straffen er gjennomført kan domfelte overføres til soning utenfor fengsel med særlige vilkår (straffegjennomføringsloven § 16). Vilkårene er i dag meget strenge og ordningen brukes derfor i liten grad. Regjeringen foreslår justeringer for å bidra til økt bruk av overføringer etter § 16.

Forslag og tiltak som ikke krever lovendring

Proposisjonen inneholder i tillegg til lovendringene en bred drøftelse av ulike tiltak som er og vil bli gjennomført for å avvikle soningskøen. Det legges på denne måten opp til en bred debatt i Stortinget om virkemidler i forbindelse med avvikling av soningskøen.
  • Regjeringen har fremmet forslag med sikte på at det i perioden 2006–2007 vil bli opprettet totalt 316 nye plasser. Stortinget har sluttet seg til forslagene.
  • Justisdepartementet har satt i verk tiltak for å bedre sikkerheten ved fengslene Hof og Ilseng. Dette medfører at flere innsatte kan kalles inn til direkte soning ved disse fengslene som begge er fengsler med lavere sikkerhetsnivå (åpent fengsel).
  • Regjeringen går inn for å øke bruken av gjennomføring av straff i institusjon etter straffegjennomføringsloven § 12.
  • Regjeringen mener at det også bør være mulig å øke antallet overføringer etter straffegjennomføringsloven § 16 noe i påvente av den foreslåtte lovendringen.
  • Regjeringen vil arbeide for å videreutvikle det internasjonale avtaleverket om soningsoverføringer.
  • Regjeringen ønsker å redusere gjennomføring av bøtesoning i lukket fengsel til et minimum for å redusere presset på lukkede plasser som i utgangspunktet bør være forbeholdt ubetingede fengselsstraffer og varetekt.
  • Regjeringen foreslår å øke bruken av dublering i enmannsceller, men iverksettelsen avventes til Sivilombudsmannen har avsluttet en pågående sak om dublering.

Forslag i køavviklingsplanen som ikke fremmes

Det er for øvrig enkelte forslag i køavviklingsplanen som ikke blir fulgt opp i proposisjonen.
  • Regjeringen går ikke inn for å utvide adgangen til å bruke framskutt løslatelse nå, slik det var skissert i køavviklingsplanen.
  • Regjeringen er videre innstilt på å avvente nærmere evalueringer av prosjektene i Bergen og Oslo før eventuell utvidelse av antall steder som gjennomfører narkotikaprogram med domstolskontroll.
  • Regjeringen ønsker heller ikke å fremme forslaget om varetektssurrogat med elektronisk kontroll nå.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk