Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Canadisk media opptatt av norske fengsler

Denne uka intervjuet Canadian Broadcasting Cooperation (CBC) Marianne Vollan om norsk kriminalomsorg, og var opptatt av hvordan Norge behandler innsatte på en helt annen måte enn Canada og USA.

Nær normaltilværelse

Marianne Vollan, direktøren i Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF), ble søndag 28. april intervjuet av Canadisk radio om forholdene i norske fengsler. Særlig etter terroranslaget 22. juli 2011 og den påfølgende rettsaken har det vært stor internasjonal interesse for norsk kriminalomsorg. De fleste journalister er nysgjerrige på forholdene i norske fengsler som oppleves som friere og nærmere en normaltilværelse enn de fleste andre steder i verden.

Oppfattes komfortabelt

Radiovert Michael Enright var blant annet opptatt av hvorfor norske innsatte har moderne fasiliteter, og hvorfor ansatte ikke er bevæpnet – men jobber tett med de innsatte. Han var også opptatt av tilbakefall i norsk kriminalomsorg og lurte på om Canada og Nord-Amerika har noe å lære av Norge.

Innsattes rettigheter

Vollan trakk fram at det humanistiske prinsipp er grunnleggende i norsk kriminalomsorg, og innsatte og domfelte skal behandles med respekt. Det er frihetsberøvelsen som er straffen, ikke berøvelse av andre rettigheter. I tillegg la Vollan vekt på at straffen skal gjennomføres på en sikker og trygg måte, både ved at vi har en mulighet til å bruke forvaring der det er behov for det, og ved å redusere risiko for tilbakefall ved å jobbe med de levekårsproblemene noen straffedømte har som for eksempel rusavhengighet eller mangel på sted å bo. Kriminalomsorgen skal – sammen med forvaltningssamarbeidspartene – legge til rette for at innsatte og domfelte kan velge et kriminalitetsfritt liv etter gjennomført straff.

Hør hele intervjuet her:

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk