Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Bosetting ved løslatelse fra fengsel

Regjeringen og KS inngikk i går en avtale om å forebygge og bekjempe bostedsløshet. Justisminister Odd Einar Dørum og KS' leder Halvdan Skard undertegner samtidig en avtale om bosetting ved løslatelse fra fengsel. Partene skal arbeide for at kommunene og kriminalomsorgen lokalt samarbeider om bosetting av løslatte fra fengsel.


BOLIG ETTER LØSLATELSE: - I Regjeringens kamp mot bostedsløshet er det et mål at ingen skal tilbringe tid i midlertidige løsninger etter løslatelse fra fengsel, sa justisminister Odd Einar Dørum da han onsdag underskrev avtalen sammen med KS-leder Halvdan Skard. Avtalen ble undertegnet i Fredensborgveien 7, som er et botilbud for rusmiddelmisbrukere og personer som er løslatt fra fengsel.

Fafos levekårsundersøkelse blant innsatte i 2004 avdekket store levekårsproblemer. Omkring 30 prosent er bostedsløse, mange har store gjeldsproblemer og omkring 6 av 10 har problemer med rusmisbruk. En kartlegging i 2003 viste dessuten at av de 5200 som var bostedsløse i Norge, hadde omlag 650 av disse gjennomført straff de siste seks månedene.

- I Regjeringens kamp mot bostedsløshet er det et mål at ingen skal tilbringe tid i midlertidige løsninger etter løslatelse fra fengsel. Det er derfor viktig at livet etter soning forberedes på et tidlig tidspunkt. På den måten øker vi sannsynligheten for at innsatte får et verdig liv når de vender tilbake til samfunnet, sa justisminister Odd Einar Dørum da avtalene ble undertegnet i går.

Styrket samarbeid mellom kommunesektoren og kriminalomsorgen
I avtalen som ble inngått mellom Justisdepartementet og KS, understrekes behovet for å styrke samarbeidet mellom kommune og kriminalomsorg. Som vedlegg til dokumentet er det derfor utarbeidet en mønsteravtale som på frivillig basis kan inngås mellom fengsel og kommune. Det å ha et hjem er en grunnleggende forutsetning for å kunne klare seg i samfunnet etter løslatelse, og det er en forventing om at avtaleverket skal kunne bli et nyttig verktøy for dem som arbeider med bosetting av løslatte. Målet er at kommunene og kriminalomsorgen lokalt samarbeider om bosetting av løslatte fra fengsel.

I avtalen mellom Justisdepartementet og KS heter det blant annet:
  • Det er frivillig for kommunene og fengslene å inngå avtale om bosetting av løslatte. Avtalen kan tilpasses lokale forutsetninger og eventuelle eksisterende samarbeidsrutiner.
  • For kommuner som tar imot få løslatte per år kan det være hensiktsmessig å velge en enklere avtale, for eksempel uten samarbeidsutvalg eller å inngå en felles avtale sammen med en nærliggende kommune. Avtalen kan også tilpasses slik at den bare gjelder en konkret sak, eller det kan inngås en avtale som aktiveres ved behov.
  • For kommuner som har forpliktelser overfor innsatte i mange fengsler, kan det avtales at det overordnede samarbeidet (som angår samarbeidsutvalg, informasjonsutveksling mv) skal foregå mellom regionen og kommunen, mens aktuelle fengsler kan innkalles ved behov. Det konkrete samarbeidet i den enkelte sak må likevel inngås mellom kommunen og fengslet.
En halv million til Region øst
Kommunal- og regionalminister Erna Solberg overrakte samtidig justisministeren 500 000 kroner fra Husbanken for å forsterke Kriminalomsorgen region østs boligsosiale arbeid.

- Evalueringen av det fireårige tiltaket overfor gjengangere (TOG) har vist oss at de domfelte - i tillegg til manglende boevne - har store problemer med å skaffe egen bolig. Vi ønsker derfor økt fokus på boligsosialt arbeid. Vi ser også at det er nødvendig med enda større fokus på samarbeidet med våre eksterne samarbeidspartnere for at de domfelte vi snakker om her skal være i stand til å nyttiggjøre seg det som finnes av botilbud, sier direktør Ellinor Houm i Region øst.

Sentrale dokument:

BOLIGSOSIALT TILSKUDD: Etter at den sentrale avtalen mellom Regjeringen og KS var undertegnet, overrakte kommunal- og regionalminister Erna Solberg justisministeren 500 000 kroner fra Husbanken for å forsterke Kriminalomsorgen region østs boligsosiale arbeid.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk