Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

BOLIGSKOLE

- Når målet vårt er at alle som løslates skal ha en varig bolig, har vi samtidig forpliktet oss på å gjøre noe for å styrke den enkeltes mulighet til å mestre den store overgangen en slik etablering innebærer. Og det er her blant annet Boligskolen kommer inn.
jorunaalvik

Prosjektleder Jorun Aalvik i Region vest har snakket seg varm om ”Din bolig”. Eller ”Din bolig – et samarbeid mellom Husbanken Region vest, Kriminalomsorgen region vest og utvalgte kommuner”, som er prosjektets fulle tittel. Prosjektet er opptatt av helhet og sammenheng i de ulike tiltakene hun i tiden framover skal være med på å sjøsette.

- Boligskolen blir bare ett av en rekke tiltak som vi ønsker å etablere i den store satsinga vår Din bolig. For her blir det helt nødvendig å satse bredt. Fra at vi etablerer gode metoder og samarbeidsrutiner for bosetting av domfelte til bruk for kontaktbetjentene - til at vi inngår forpliktende samarbeidsavtaler med kommunene. Din bolig jobber med 7 kommuner som ønsker å forbedre samarbeidsrutiner med kriminalomsorg, slik at domfelte kan ha en egnet bolig ved løslatelse. Nøkkelordet her er å starte så tidlig som mulig i soningen med foreberedelser, dvs. å opprette en god dialog med den kommunen som domfelte skal flytte til ved endt soning.

- Men trenger voksne folk en egen skole for å lære seg å bo?

- Erfaringene fra Boligskolen til SAFIR (Senter for Frivillig Innsats i Rusfeltet i Oslo) viser vel nettopp dette; at kurs og temakvelder knytta til det å mestre et stabilt liv er så viktig for målgruppa vår. Og ”timeplanen” kan bestå av å lære alt fra det å spise sunt og godt til hvordan du skal få pengene til å strekke til. Men Boligskolen kan også ta opp i seg tema som handler om det å delta i nærmiljøet, og hvordan løse konflikter som kan oppstå.

- Så prosjektet ”Din bolig” handler om noe mye mer enn bare å skaffe seg tak over hodet?

- Det er jo slik at alle som gjennomfører fengselsstraff her i landet skal tilbake til det ordinære fellesskapet vårt. Og vi må som samfunn derfor arbeide for at alle domfelte ved løslatelse får et apparat rundt seg. Så naturligvis handler boligsatsingen i region vest om mye mer enn tak over hodet. Jobb. Utdanning. Varig bolig. Det å beholde boligen man får. Og ikke minst et godt sosialt nettverk. Det er kanskje de fire hovedpilarene i dette.

Og det mangler ikke på dokumentasjon omkring den løslattes status. Blant annet i rapporten Løslatt og hjemløs viser Byggforsk/NIBR og Kriminalomsorgens utdanningssenter at to tredeler av alle innsatte er bostedsløse to måneder eller mindre før løslatelsen.

- Og det var nettopp omfattende og tung dokumentasjon som førte til at Justisdepartementet og Kommunenes sentralforbund for allerede tre år siden inngikk en avtale om forebygging og bekjempelse av bostedsløshet. Avslutter Jorun Aalvik

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk