Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Boka "Virker straff?"

Boka Virker straff?" ble lansert 23. august på Kriminalomsorgens utdanningssenter og samlet 118 forventningsfulle og engasjerte deltakere.
Rekaksjonskomiteen

Innholdet spenner fra fengselsarkitektur og ideologi, fange- og menneskesyn, tvangsarbeid og løsgjengerlov, arbeidsdrift, fengselsundervisning, forskning, dagspressens omtale av kriminalsaker, friomsorgen og normalitetsprinsippet. Her settes Kriminalomsorgens store dilemma, rollen som både straffe- og rehabiliteringsinstitusjon skikkelig på dagsorden. Primus motor for boka er Ståle Olsen, seniorrådgiver i Kriminalomsorgen region sørvest. Svært kompetente bidragsytere er med, blant andre Inger Marie Fridhov, Yngve Hammerlin, Jan-Erik Sandlie, Torfinn Langelid og ganske nylig avdøde Kristin Bølgen Bronebakk.

Direktør ved Krus, Hans-Jørgen Brucker ledet dagen og presenterte innlederne. Ståle Olsen fortalte først kort om bokas tilblivelse og understreket at hovedformålet med å skrive den var å se arbeidet som gjøres i kriminalomsorgen i et historisk perspektiv. Dernest holdt Jan Erik Østlie, journalist i LO Media et foredrag om straffens virkning. Han sammenlignet fengselsstraff med erfaringer fra egen barndom, husarrest. Hvorvidt det virket, var han usikker på, men konkluderte med at det ikke førte til noen atferdsendring. Han referte også til andre områder som er diskutert i boka, blant annet om arbeidsdriften i fengslene har relevans til det relle yrkeslivetet og om programvirksomheten virker etter hensikten.

I plenumsdebatten som fulgte var flere opptatt av den manglende evaluering og forskning nettopp i forhold til dagens hovedtema - Virker straff? En god kriminalmsorg koster penger, mente Østlie. Politikere må diskutere annet enn lengde på straff.

Boka er nå tilsalgs i bokhandleren.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk