Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Bluesband fra Bastøy spiller i Bluesasylet på NRK

Nyttårsaften fyller bluesbandet ”Skyldig som faen” hele julesendingen til Bluesasylet i NRK P2. Sendingen er tatt opp ”live” i Kirka på Bastøy, med Knut Borge og Knut Reiersrud som programledere. Bandleder Bjørn Andersen beskriver det hele som et eventyr.
Radioprogrammet Bluesasylet startet med ukentlige sendinger i 2004. Programmet er ytterst sjelden utenfor studio på Marienlyst, men etter henvendelsen fra Bastøy fengsel kom det raskt i stand en avtale om at bluesbandet ”Skyldig som faen” skulle få en hel sending med kun deres musikk. Redaksjonen skulle komme til fengselet for å gjøre opptak av sendingen, og Knut Reiersrud skulle spille flere låter sammen med bandet. - Dette er første gang vi øver sammen. Øving er feigt, smiler Reiersrud og spiller gjennom et par låter sammen med bandet en times tid før opptakene skal begynne.
Bjørn Andersen og Knut Reiersrud

Blues og mestring

- Hvis noen hadde fortalt meg før jeg ble satt inn i fengsel at jeg skulle stå her og spille inn et radioprogram sammen med Knut Reiersrud, hadde jeg bare ledd av dem, sier Bjørn Andersen. Bjørn er bandleder, og har tatt initiativet til både bluesbandet på Bastøy, og at bandmedlemmene skal bo i samme hus; i Blueshuset. Der øver de sammen og har et fellesskap rundt å bygge opp bandet. - Et av hovedpoengene er at med Blueshuset har fangene selv laget sitt eget soningstilbud. Og flere av bandmedlemmene hadde ikke tatt i et instrument før de kom inn sommer og høst. Nå spiller vi sammen i band. Det skaper mestringsfølelse, forteller Bjørn.

Blues er fengselsmusikk

- Hundrevis av blueslåter er skrevet i fengsel, forteller Knut Borge. I USA har fengsler og fangeleire vært lagerplasser for bluesarter. På 1930-tallet reiste noen fra ”det akademiske” USA rundt i fengsler for å ta vare på bluessanger og sjangre, sier Borge. Borge forteller at i den musikken som spilles på begynnelsen av hvert program av Bluesasylet, kan man høre lyden av lenker fra en lenkegjeng i et amerikansk fengsel.

Banner i kirka

Kirka er rigget ferdig og programledere, og bandet setter i gang med programmet. De spiller inn rundt åtte sanger. Noen sanger spiller bandet alene, noen spiller de sammen med Reiersrud. Det blåser kaldt og fuktig ute, men i kirka er det lunt, det lukter kaffe – og for anledningen er det til og med lov å banne. For med et bandnavn som ”Skyldig som faen” er det vanskelig å la være. Både programledere og band improviserer seg inn i god jule- og nyttårsstemning.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk