Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Bilpleie for opplæring og engasjement

Vannet prellet av lakken på blankpolerte Passaten, og Biltekninsk kompetansesenter på Sønder Vestfold fengsel avdelig Berg ble offisielt åpnet.
Bilpleie åpning Bergersen kaster vann

Statssekretær Kristin Bergersen sto for den offisielle åpningen av Bilfaglig kompetansesenter ved Søndre Vestfold fengsel, avdeling Beg.

- Bilteknisk kompetansesenter er et utmerket eksempel på at innsatte kan bli motivert, få praktisk erfaring og tilrettelagt opplæring mens de gjennomfører straff, sa Bergersen før hun fikk æren av å kaste en bøtte vann over en av de nyrenoverte bilene på verkstedet.

Tett samarbeid med skole

På den nye bilpleieavdelingen utføres bilpleie på bestilling fra eksterne og interne kunder. Målet med virksomheten er å tilby aktivitetsplasser som gir opplæring og er realistiske sammenliknet med det ordinære arbeidslivet .

Arbeidsdriften ved fengselet og Ferder videregående skole samarbeider tett for å få dette til. Her står fengselet for en praktisk rettet læringsarena med høye krav til de tjenester som utføres. På den andre siden tilbyr skolen relevant undervisning og sørger for å dokumentere de læringsmålene innsatte oppnår gjennom arbeid på verkstedet.

Søndre Vestfold fengsel avdeling Berg har lang tradisjon for samarbeid mellom skole og arbeidsdrift. I 2011 stod fengselsavdelingen for rundt 10 prosent av alle lærekontrakter, avlagte fagprøver svenneprøver og praksiskandidater i norske fengsler.

Ikke bare bilfag

Selv om det daglige arbeidet dreier seg om bil, er det mange muligheter for dem som ikke har noen planer om et fagbrev som bilmekaniker. Ved Bilteknisk kompetansesenter forsøker de å utnytte læringspotensialet i alle faser av arbeidet. Innsatte er derfor også involvert i kundebehandling, varebestilling, kostnadsberegning og regnskapsføring. På denne måten får innsatte mulighet til å trene på annen kompetanse som er viktig i arbeidsmarkedet.

Vox (Nasjonalt organ for kompetansepolitikk) har i år finansiert et prosjekt om praksisnær opplæring i grunnleggende ferdigheter ved bilpleieavdelingen på Berg. Målet er styrke innsattes grunnleggende ferdigheter i lesing, skriving, regning, muntlig aktivitet og IKT. Vox-prosjektet skal avsluttes ved utgangen av november i år. Da vil metodikken videreføres inn i ordinær drift i bilpleieavdelingen og i resten av bilverkstedet.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk