Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Betydningen av arbeid

Muligheten for å få arbeid etter endt soning er svært viktig. Åna fengsel er ett av mange fengsler som samarbeider tett med Arbeids- og velferdsetaten.

Åna fengsel
Alle innsatte som gjennomfører fengselsstraff i Norge, skal tilbake til et liv ute i samfunnet. Kriminalomsorgen arbeider derfor for at alle domfelte ved løslatelse skal ha et apparat rundt seg, et tilbud som gir dem noe fast å komme ut til. Arbeid og utdanning er her svært viktige faktorer.

Uten arbeid ved innsettelse

- Et flertall av de innsatte er uten arbeid ved innsettelse, og muligheten for at de skal få og beholde arbeid begrenses ofte av manglende yrkeserfaring og utdanning. Ved å bedre muligheten for domfelte og innsatte i varetekt til å få og beholde arbeid etter løslatelse, kan man oppnå samfunnsmessige gevinster i form av lavere kriminalitet, sier avdelingsdirektør Andreas Skulberg i Justisdepartementet. Siden 2002 har kriminalomsorgen og Arbeids- og velferdsetaten (NAV) hatt en forpliktende samarbeidsavtale som skal legge til rette for at domfelte og varetektsinnsatte kan styrke tilknytningen til arbeidsmarkedet. - Samarbeidet med NAV er viktig – ikke minst fordi mange innsatte trenger ulike tiltak for å få innpass i eller komme tilbake til arbeidslivet. For disse er det avgjørende å komme raskt i gang etter soning, forteller sosialleder Anne Øyri ved Åna fengsel.

Tett samarbeid på Åna

Åna fengsel i Kriminalomsorgen region sørvest er ett av mange fengsler i Norge som har et tett og strukturert samarbeid med NAVs fengselskonsulenter.

- Vi har utarbeidet lokale samarbeidsavtaler som innebærer at domfelte med behov for arbeid henvises fra fengselet til NAVs fengselskonsulent. Denne konsulenten møter så de innsatte, kartlegger den enkeltes behov og setter i verk tiltak - hele tiden i tett samarbeid med kriminalomsorgen. I tillegg kan innsatte som har gjennomført programmet Ny start i fengselet, få tilbud om individuell oppfølging i inntil tre år, sier Anne Øyri.

- Noen av de innsatte starter opp med tiltak mens de fortsatt soner, for eksempel gjennom frigang eller fra overgangsbolig. For å finne fram til rette tiltak for den enkelte domfelte, er samarbeidet mellom etatene avgjørende, sier sosiallederen, som også framhever at dette bidrar til å øke kvaliteten på arbeidet med de innsattes framtidsplaner.

- Arbeids- og velferdsetaten bidrar til at planene blir realistiske, at tiltakene tilrettelegges for den enkelte og at de innsatte når sine mål, sier hun.

Arbeider aktivt

Også regiondirektør Gudmund Idsø er full av lovord om samarbeidet: - Når vi vet hvilken betydning arbeid og tilknytning til arbeidsmarkedet har, er kriminalomsorgens samarbeid med NAV av ekstra stor betydning. Vi arbeider derfor aktivt med å omsette sentrale og regionale samarbeidsavtaler til praktiske samarbeidsmodeller lokalt. Like viktig er det å spre gode modeller og å lære av hverandre. De erfaringer Åna fengsel har gjort, har vist seg å virke godt, sier Idsø.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk