Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Behov for tolketjenester

Ny rapport om tiltak for å sikre tolketjenester i kriminalomsorgen

Det er et stort behov for tiltak for å sikre informasjon og gode tolketjenester til domfelte og innsatte som ikke snakker norsk. Det fastslår ny rapport som nå skal ut på høring.

Kartlegge behov

Rapporten er laget av en arbeidsgruppe som ble nedsatt som en oppfølging av Stortingsmelding nr. 37 (2007-2008) Straff som virker. Arbeidsgruppen fikk i oppgave å utrede i hvilke situasjoner det er behov for tolk, og vurdere hvor stort behovet er. I tillegg har gruppen kommet med en del konkrete forslag til hvordan utfordringene med behov for tolketjenester kan løses. Det er blant annet gjort undersøkelser ved flere fengsler og et friomsorgskontor.

Rettssikkerhet og generell informasjon

Rapporten slår fast at det er helt sentralt at innsatte og domfelte forstår hva som skjer når de er i varetekt eller gjennomfører straff, og at de forstår dokumenter og får informasjon og veiledning. Samtidig kan det skilles mellom når det er rettssikkerheten som krever tolk, og når det er situasjoner hvor det er ønskelig og nyttig at det brukes tolk for at innsatte eller domfelt blir ivaretatt i hverdagen. Dette handler blant annet om behov for tolk når det skal gis generell informasjon om hvordan fengselets hverdag fungerer eller informasjon om hva som egentlig forventes i gjennomføringen av en samfunnsstraff.

Bestillerkompetanse og tekniske hjelpemidler

Rapporten konkluderer blant annet med at kriminalomsorgen trenger mer bestillerkompetanse for å vurdere når det skal hentes inn tolk, og hvilke rutiner det innebærer. Den foreslår at kriminalomsorgen oppretter et eget bestillerkontor, slik UDI har opprettet. I tillegg til å foreslå tiltak for tolketjenester, foreslår rapporten også at det utvikles bedre tekniske hjelpemidler ved hjelp av oversatte dokumenter som legges ut på internett. En annen mulighet er å lage informasjonsfilmer som dubbes til flere språk.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk