Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Behov for mer effektiv elektronisk kommunikasjonskontroll

Kriminalomsorgen har med de midler de i dag har til rådighet gode rutiner for å avdekke ulovlig mobilkommunikasjon i fengslene. Samtidig er det behov for et enda mer effektivt system for å hindre bruk av ukontrollert kommunikasjon. Det går frem av et brev justisminister Knut Storberget i dag har oversendt Stortinget.

Mobilbruk i kriminalomsorgen
ULOVLIG KOMMUNIKASJON I FENGSEL: Justisdepartementet har foretatt en rekke undersøkelser for å kartlegge hvilke tekniske og fysiske løsninger som kan motvirke ulovlig kommunikasjon fra fengsler. - Departementets mål med arbeidet er å kunne kontrollere alle former for elektronisk kommunikasjon i fengsler, ikke bare mobiltelefoni, skriver justisminister Knut Storberget i sitt svar til Stortinget i dag.
De siste årenes sterke utvikling i mobilkommunikasjonen byr på utfordringer også for kriminalomsorgen.

Mer effektivt system
Med de midler kriminalomsorgen i dag har til rådighet, er det etablert gode rutiner for å avdekke ulovlig kommunikasjon. Det er iverksatt økte kontroller for å avsløre innsmugling og bruk av ukontrollert kommunikasjon, og det er innført et generelt forbud mot bruk av mobiltelefoner i alle fengsler med høyt og lavt sikkerhetsnivå – med unntak av tjenestetelefoner.

- Kriminalomsorgen har til tross for dette meldt behov for et enda mer effektivt system for å hindre bruk av ukontrollert kommunikasjon. Justisdepartementet har samarbeidet med blant andre Post- og teletilsynet for å finne lovlig teknologi som kan benyttes for å kunne ha såkalte "mobilregulerte soner", skriver justisminister Knut Storberget i sitt svar til stortingsrepresentant Solveig Horne (FrP).

Justisministeren forteller her at Justisdepartementet har foretatt en rekke undersøkelser for å kartlegge hvilke tekniske og fysiske løsninger som kan motvirke ulovlig kommunikasjon fra fengsler.

- Departementets mål med arbeidet er å kunne kontrollere alle former for elektronisk kommunikasjon i fengsler, ikke bare mobiltelefoni, skriver han.

Samarbeid med samferdselsmyndighetene
Mobilregulerte soner kan opprettes ved at trafikken jammes, noe som betyr at det sendes ut signaler som interfererer med og blokkerer mobilsignal. En teknisk utfordring her er at mobilregulerte soner vil kunne medføre at også områder rundt fengsler blir uten kommunikasjon, mener Storberget:

- Ved etablering av mobilregulerte soner vil det være viktig å hindre forstyrrelser/interferens utenfor fengselet. I tillegg vil det være nødvendig å ta i bruk frekvensressurser som allerede eksklusivt er tildelt tilbydere av mobiltelefoni. Det er derfor nødvendig at Justisdepartementet har et samarbeid med samferdselsmyndighetene på dette området. Samferdselsdepartementet arbeider for tiden med forslag om en endring i ekomloven som kan gi grunnlag for innføring av mobilregulerte soner i fengsler, skriver justisministeren i sitt svarbrev.

Les svaret i sin helhet:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk