Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Bastøyinnsatte underviser i gatemegling

På Bastøy fengsel startet de opp et kurs i gatemegling på fredag. Dias og en annen innsatt har fått opplæring i gatemegling og konflikthåndtering av Røde kors. Nå skal de selv holde kurs for andre innsatte.
Dias på Bastøy
- Gatemeglingskurset har gjort meg bevisst i flere sammenhenger, ikke bare i diskusjoner med andre innsatte eller med fremmede. Selv samtalene med eksen går bedre!, sier Dias leende når han forteller om gatemeglingskurset.

Første fengsel

Bastøy fengsel er det første fengselet der innsatte selv holder gatemeglingskurs for andre innsatte. Gatemeglingskurste er i utgangspunktet utviklet og brukt som et kriminalitetsforebyggende tiltak i Oslo, med røtter i det kommunale Konfliktrådet i Oslo. På Bastøy er det lagt opp til konfliktrådsverksteder på fredager til ut i januar neste år. Åtte innsatte hadde meldt seg på.

Hvordan man snakker sammen

- Det handler blant annet om å bli bevisst på hvordan man snakker med hverandre og hva man velger å legge vekt på, sier Dias. Han illustrerer med eksempler på hvordan man kan be om hjelp til praktiske ting i fengselet, eller hvordan man kan starte en dialog med ekskjæresten om avtaler i forhold til besøk av sønnen. - Utfallet av samtalene kan påvirkes av hvilken holdning man har og hvilke ord man velger. Og noen ganger må man akseptere å ikke få til det man ønsker med det samme.

Positive rollefigurer

Kurset består blant annet av øvelser og rollespill for å utforske hva som skjer i konfliktsituasjoner, og bli bevisst på hvordan man kan påvirke og løse konflikter uten bruk av vold. De som er utdannet gatemeglere kan fungerer både som positive rollefigurer og meglere i sitt nærmiljø.

Mye å tape på voldelige konflikter

- På Bastøy er vi et arbeidsfellsfesskap, både innsatte og ansatte. Det er viktig å bygge et godt arbeidsmiljø, sier Dias. - Jeg skal sitte her lenge og ønsker å sone dommen ferdig her, og ikke overføres til et annet fengsel. Det er blant annet fordi jeg opplever at jeg får drive med noe nyttig her, jeg står opp hver dag og har et prosjekt jeg skal drive med. Samtidig er stabiliteten viktig for å beholde god kontakt med sønnen min. Jeg har mer å tape enn andre hvis jeg skulle havne i en voldelig konflikt. Det ville bety overføring til et lukket fengsel. Andre har kortere dommer og kortere lunte. Da velger jeg heller å tråkke litt forsiktig og ikke stå på kravene.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk