Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Arkhangelsk klar for megling i straffesaker

Samarbeidet med Norge rundt megling og gjenopprettende prosesser i straffesaker er et nybrottsarbeid i russisk sammenheng, ettersom den russiske konfliktrådsloven kun omfatter sivile saker. Nå skal megling prøves ut i straffesaker som vedrører mindreårige i Arkhangelsk.
Russlandsmeglere stort
Selv om den russiske loven om megling kun omfatter sivile saker, er det likevel en åpning innenfor gjeldende lovverk til å avslutte straffesaker, dersom partene forsones gjennom en avtale. Derfor har 24 russiske spesialister nettopp gjennomført første del av en megleropplæring. Iren Sørfjordmo, leder ved Konfliktrådet i Sør-Trøndelag er ansvarlig for opplæringen

Samarbeid med fokus på alternative straffer

I samarbeidet mellom Norge og Russland på justisområdet settes fokuset på alternative straffereaksjoner, alternative konfliktløsninger og gjenopprettende prosesser. Dette kommer særlig til uttrykk innenfor det tverretatlige samarbeidet om forebygging og rehabilitering av mindreårige lovbrytere i Murmansk og Arkhangelsk. Samarbeidet omfatter blant annet opplæring av meglere, og å styrke bruken av metoder for forsoning mellom offer og mindreårig lovbryter. Det kan rette opp igjen de negative virkningene av en kriminell handling. Russland har lang historisk tradisjon for bruk av megling i konflikter fra før-revolusjonær tid. Praksisen stoppet opp etter 1917. Siden 90-tallet har det vært forsøkt å gjenreise konfliktråd og meglingspraksiser, men det er først nå vi ser utprøving i praksis i flere regioner i Russland.

Om fengsling av barn - et varsel om endring

Det russiske Høyesterett anbefaler sine kollegaer å begrense fengsling av barn, og kun fengsle i særlige unntakstilfeller. I tillegg anbefaler Høyesterett ikke å varetektsfengsle mindreårige. I de tilfeller der ungdommer likevel fengsles, anbefaler Høyesterett bruk av spesialpedagogiske og psykologiske metoder som er tilpasset mindreårige. Antall fengslede mindreårige har allerede gått merkbart ned. Den russiske kriminalomsorgen er i en omfattende reformprosess. Det er formulert ambisiøse mål om å halvere antall innsatte innen 2020, i tillegg til å utvide bruken av alternativer til fengsel.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk