Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Arbeidstilsynets gjennomføring av tilsyn i kriminalomsorgen

Arbeidstilsynet gjennomførte første halvår 2006 tilsyn i fengsler og friomsorgskontor i fire av kriminalomsorgens regioner. Tilsynsrapportene er nå oversendt regionene, slik at disse kan få kommentere fremstillingen og varsel om pålegg. Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) mottar deretter rapporten fra Arbeidstilsynet. - KSF vil følge opp Arbeidstilsynets funn, og vi ønsker et tett samarbeid med regionene, tjenestemannsorganisasjonene og vernetjenesten om oppfølgingen, sier avdelingsdirektør Unni Gunnes i Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF).

Planleggingen av tilsynet har foregått siden 2005 med Kriminalomsorgens sentrale arbeidsmiljøutvalg (SAK) som referansegruppe.

Trygg kriminalomsorg
Satsningen kalles "Trygg kriminalomsorg" og har som mål å sikre at kriminalomsorgen organiserer arbeidet slik at tilsatte ikke utsettes for helseskadelige fysiske- eller psykiske belastninger, og at det drives et systematisk HMS-arbeid med gjennomføring av forebyggende tiltak.

Tilsynene ble gjennomført i perioden februar til juni 2006.

Arbeidstilsynet sendte nylig varsel om pålegg til de fire kriminalomsorgsregionene (Region sør, Region øst, Region nordøst og Region nord) der det har vært gjennomført tilsyn ved utvalgte fengsler og friomsorgskontor. Regionene Sør, Øst og Nordøst har tilsvarsfrist 5. oktober, mens Region nord har tilsvarsfrist 4. september. Etter at regionene har fått kommentere fremstillingen og påleggene, vil Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) motta en rapport fra Arbeidstilsynet.

Videre saksgang
KSF avventer nå rapporten fra Arbeidstilsynet.

- KSF vil følge opp Arbeidstilsynets funn, og vi ønsker et tett samarbeid med regionene, tjenestemannsorganisasjonene og vernetjenesten om oppfølgingen. KSF har derfor berammet et møte i det Sentrale arbeidsmiljøutvalget i kriminalomsorgen (SAK) 30. oktober. Lederne i tjenestemannsorganisasjonene NFF og KY, hovedverneombudet i kriminalomsorgen, en regiondirektør, og to ledere i KSF er medlemmer i SAK. I dette møtet vil Arbeidstilsynet legge fram sin rapport til KSF. SAK vil så diskutere oppfølgingen, sier avdelingsdirektør Unni Gunnes i KSF.

Les tilsynsrapportene med varsel om pålegg til kriminalomsorgsregionene:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk