Åna fengsel ligger i Hå kommune - ca. en times kjøretur sør for Stavanger. Åna er et av Norges største fengsler med 164 plasser for mannlige innsatte, herav 24 plasser for åpen soning i avdeling Rødgata. I løpet av ett år der det mellom 600 og 700 nyinnsettelser. De fleste er varetektsinnsatte. De siste år har Åna hatt ca 45% varetektsfanger. Ca 55% av de innsatte på Åna er domfelt for vinningsforbrytelser og/eller natkotikamisbruk. Gjennomsnittsalder på innsatte er ca 30 år.
Hvordan kommer man seg til fengslet?
For å komme til Åna kan en ta tog til Nærbø, deretter taxi til fengslet da det ikke er bussforbindelse. Avstanden til fengslet er ca. 4,5 km. Åna fengsel ligger ved fylkesvei 181 mellom Varhaug og Nærbø.
Hva MÅ den domfelte ha med seg?
Den domfelte må ha med seg gyldig legitimasjon og soningsinnkalling.
Hva skjer de første dagene i fengslet?
Ved innkomst vil det bli foretatt en innkomstsamtale, hvor innsatte blir registrert. Eiendeler innsatte har med seg inn til soning blir også registrert. Deretter vil innsatte bli plassert på inngangsavdelingen, der det blir foretatt en inngangsamtale med betjent og sosialkonsulent for avdelingen.
Hvilke prosedyrer gjelder for besøk av innsatte?
De som ønsker å besøke innsatte må fylle ut søknad om besøkstillatelse og sende denne til Åna fengsel. Søknadsskjema finner du annet sted på siden.
Det tar opp til 14 dager å få klarert besøkende fra søknad er mottatt. Alle besøkende klareres med politiet før en besøkstillatelse utferdiges. Denne besøkstillatelsen må fremvises ved innkomst til fengslet i forbindelse med besøket.
Hvordan er besøksforholdene tilrettelagt for barn?
For barn som kommer på besøk, har Åna fengsel tegnesaker, spill og bøker til ulike alderstrinn. Vi har også gyngehest, lego- og treklosser til de minste. Det er 3 besøksrom som er relativt nyrenoverte og er tilpasset familier og yngre besøkendes behov.
Når barn kommer på besøk eller ved lang reiseavstand, gis det vanligvis utvidet besøkstid. Det er besøksleilighet i tilknytning til avdeling Rødgata.
Annet
Besøk kan gjennomføres ved ulike former for kontrolltiltak. Den vanligste formen for kontrolltiltak er bruk av glassvegg mellom den besøkende og den innsatte. Besøkende må før gjennomføring av et eventuelt besøk skrive under på besøksvilkårene som i hovedsak er gjengitt nedenfor:
Jeg er oppmerksom på at:
• den innsatte ikke kan motta gaver, mat, tobakksvarer eller lignende, uten at det er gitt særskilt tillatelse til det
• innsmugling av rusmidler (narkotika, alkohol, medikamenter, ol.) medfører straffeansvar
• besøket blir avvist dersom jeg møter beruset, det lukter alkohol av meg eller at jeg er ruset på annen måte
• det ikke er tillatt å ha med mobiltelefon
• overtredelse av bestemmelsene medfører at besøket avbrytes og at besøkstillatelsen kan inndras og videre besøk kan bli nektet
• besøket kan avvises av andre spesielle grunner (interne forhold i anstalten, innsatte er ikke istand til å motta besøk, mv.)
• En vil spesielt gjøre oppmerksom på at besøksrommene ved anstalten er røykfrie
• Gyldig legitimasjon skal uoppfordret forevises sammen med besøkstillatelsen i underskrevet stand ved ethvert besøk.
Noen synes det er litt skummelt å komme på besøk til et fengsel, men vi vil gjerne hjelpe dere slik at det blir en bra opplevelse.
Kontaktinformasjon
Vi er to barneansvarlige på fengselet som dere kan ta kontakt med hvis det er noe dere lurer på. Vi heter Helene og Karen. Våre e-postadresser er helene.engen@kriminalomsorg.no og karen.johansson@kriminalomsorg.no.
Helene kan treffes på dagtid på telefon 51 79 91 62. Karen går turnus og kan treffes på telefon 51 79 91 01. Det siste nummeret er det dere bruker når dere vil bestille tid. Alle som svarer på dette nummeret kan gi god informasjon.
Les mer om hvordan dere søker for å komme på besøk under punktet ”Informasjon til besøkende" over.
Om besøk
Åna har ingen mur rundt fengselet. Inne på lukket avdeling har vi et lite og et stort besøksrom. Når det kommer barn på besøk pleier vi å bruke det store rommet. Der har vi gyngehest, leker, tegnesaker, spill og bøker. Vi har også en magnettavle som dere kan skrive, pusle og sette sammen figurer på.
Før vi går inn får dere et skap til å legge inn yttertøy, vesker og mobiltelefoner. Så skal vi gå gjennom en metallportal. Den ligner på dem de har på flyplassene, hvis dere har gått gjennom en sånn.
Noen av de innsatte som har fått dom kan etter hvert søke seg ut til den åpne avdelingen som vi kaller Rødgata - fordi alle husene er røde (bildet under). Der er det større plass og lekeapparater ute.
Gode hjelpere / nyttige linker
Hvis dere ønsker å prate med noen utenfor fengselet kan dere kontakte For Fangers Pårørende (FFP). De vet mye om hvordan det er å ha noen i familien i fengsel.
”Veiledningssenteret for pårørende” i Haugesund og på Sandnes støtter bl.a. pårørende til innsatte med samtaler og andre aktiviteter. De har egne barnegrupper.