Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

24 timer for barn av innsatte i fengsel

I et døgn skal interesseorganisasjoner og myndigheter fra de skandinaviske landene diskutere hvordan barn av innsattes behov og rettigheter skal ivaretas.
091201_pappagrupppen
6. og 7. september arrangerer de skandinaviske interesseorganisasjonene for pårørende av innsatte sitt årlige «24 timer» møte. Representanter for kriminalomsorgsmyndigheter og hjelpeapparatet skal også bidra.

For fangers pårørende

Barn av innsatte er ofte usynlige aktører som opplever mye smerte når en forelder kommer i fengsel. I Norge er foreningen For fangers pårørende den viktigste organisasjonen som jobber for deres rettigheter og inviterer til møtet her i Oslo.

Målet med møtet er flere ting. Det skal både gi en oppdatering på hvordan situasjonen er i dag i de forskjellige landene, deltakerne skal lære av hverandre og man skal diskutere de viktigste utfordringene, problemstillinger og tiltak videre for å ta vare på en veldig sårbar gruppe.

Barneansvarlige og besøk

Et av temaene i år er barneansvarlige i fengslene. I Sverige er det en slik ordning, Danmark har hatt et prøveprosjekt med Børneansvarlige i danske fengsler som de vil presentere, og i Norge har et lovforslag om barneansvarlig ved alle enheter nettopp vært ute på høring, og det jobbes nå videre på bakgrunn av høringsuttalelsene.

Besøk i fengsel er også et viktig tema. På møtet skal det diskuteres blant annet besøksordninger og overnattingsopphold hos fengslede foreldre. Det kan være flere problemstillinger knyttet til det å ikke få komme på besøk når man har behov for å se sine foreldre, eller å skulle overnatte inne på et fengselsområde. Et mål med det årlige møtet er å finne noen sentrale punkter det skal jobbes videre med.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk