Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

- I do this because I want to be someone else

Gangguttprosjektet på Ullersmo:

"Jeremy" (27) var en av seks elever på Ganguttkurset på Ullersmo i 2011. Nå håper han at kunnskapen og ferdighetene skal hjelpe ham å få orden på livet etter endt soning.

Ganggutt-jobben er trolig like gammel som fengslene. En ganggutt har ansvar for renhold og mathåndtering på fengselsavdelingene, og tradisjonelt har gangguttene vært ufaglærte.Høsten 2010 begynte man å tenke litt annerledes ved Ullersmo fengsel: Hva med en systematisk og teoretisk forankret opplæring av gangguttene? Ideen utviklet seg, Vox (Nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk) bidro med prosjektmidler og i januar 2011 var Gangguttprosjektet en realitet.

Skole og arbeidsdrift

Gangguttkurset bygger på kompetansemål både fra renholdsoperatørfaget og fra restaurant og matfag. Arnfinn Eduardsen - lærer i restaurant- og matfag ved skoleavdelingen på Ullersmo - er faglig ansvarlig.

- Utgangspunktet vårt var fengslets instruks for gangguttene, men vi har utvidet det faglig i flere retninger. En teoretisk del består av mikrobiologi, teori om smittekjeden og teori om matbårne sykdommer. Så har vi en praktisk del på skolekjøkkenet. Da lager vi mat, og vi vasker og rydder  opp - en veldig fin måte å lære kjøkken- og mathygiene på. Opplæringen i praktisk renhold foregår på avdelingen i regi av renholdsleder Jørn Straiht. Gangguttkurset er altså organisert som et samarbeid mellom skolen og arbeidsdriften, sier Eduardsen.

Fornøyde elever

Høstsemesteret 2011 gikk det seks elever på Gangguttkurset. De var godt fornøyd med kurset, og mange av dem gjør seg tanker om framtida.

- Jeg hadde jobbet drøyt to år som ganggutt da jeg startet på kurset. Nå har jeg lært mye nytt - særlig om bakterier, og jeg har blitt mer profesjonell som renholder. Når jeg kommer ut - det vil si tilbake til hjemlandet mitt, Tyskland - håper jeg å få jobb i et vaskeri. Kanskje realiserer jeg drømmen om å starte eget vaskebyrå, sier "Gerhard" (26).
 
"Karman" (29) mener at Gangguttkurset var positivt både for ham selv og for samfunnet.
 
- Jeg har jobbet med renhold tidligere, men likevel har jeg lært mye. Det er veldig positivt at jeg lærer noe i fengsel. Jeg trodde livet mitt skulle bli ødelagt i fengsel, men sånn er det jo ikke. Nå ser jeg faktisk en mulighet til å kunne tjene penger på vanlig, lovlig, måte når jeg kommer ut om to år. Ute hadde jeg sikkert ikke giddet å ta noen utdanning. Gangguttkurset er bra både for meg og for samfunnet. Jeg lærer noe og det gir meg håp, og hvis jeg unngår å komme tilbake hit sparer samfunnet mye. 
 
"Cokimar" (25) tenker ikke først og fremst på arbeidsmuligheter, men synes han har hatt god nytte av gangguttkurset likevel.
- Mye av det jeg har lært kan være nyttig for å klare livet utenfor murene. Matstell og renhold er jo viktig i alles liv. Arnfinn har også lært oss om riktig kosthold, og hvor viktig det er for å fungere bra.

Konkretisering av tilbakeføringsgarantien

Seniorrådgiver Valborg Byholt ved Vox har vært med å gi prosjektmidler til Gangguttkurset, og hun mener det er vel anvendte penger.

- Jeg oppfatter Gangguttprosjektet som en slags konkretisering av tilbakeføringsgarantien. Kurset har et nyttig innhold som vil gjøre de innsatte bedre foreberedt på livet etter soningen. Og da  tenker jeg både i forhold til arbeid og privatliv. Prosjektet har også stor relevans, nettopp fordi alle fengsler har ganggutter. En annen grunn til at Vox valgte å støtte prosjektet, er at det er et godt eksempel på samarbeid mellom skole og arbeidsdrift i fengsel.

Døråpner

Studieinspektør Øyvind Lunde ved skolen på Ullersmo er opptatt av at Gangguttkurset skal kunne være en grunnstein i videre utdanning.

- Vi prøver å koble mest mulig til kompetansemål slik at elevene kan bygge videre på det når de kommer ut. Vi har også fokus på de grunnleggende ferdighetene i opplæringen: Regning, knyttet  til matoppskrifter og dosering av rengjøringsmidler, og IKT-ferdigheter når kurselevene har funnet lærestoff på internett. I tillegg fungerer kurset også som nyttig norskopplæring for flere av elevene.
 
Rådgiver ved skolen, Roy Høgberget, tror Gangguttkurset kan være en døråpner inn til mer skole og utdanning.
 
- Vi ser at elevene vokser veldig på den mestringsfølelsen de får på kurset. Det er god medisin for folk med mange skolenederlag bak seg. Undervisningen på Gangguttkurset foregår både på norsk og engelsk. "Jeremy" (27) som knapt snakker norsk, har en kort og tankevekkende begrunnelse for hva han vil med kurset.
 
 - I do this because i want to be someone else.
 

Tekst: Jacob Westersund

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk