Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

- En takknemlig gruppe å jobbe med

- Inn døra på mandag, på jobb på tirsdag. Det er parolen hos Elevator. Kriminalomsorgen kjøper nå flere plasser for soning i institusjon hos Elevator.

(F.v) Sosialfaglig leder Ine Hansen og jobbkonsulent Liv Johansen
(F.v) Sosialfaglig leder Ine Hansen og jobbkonsulent Liv Johansen

Kriminalomsorgen har i mange år samarbeidet med Frelsesarmeen, ved at domfelte har fått bo- og sosialtrening hos Elevator og arbeidstrening hos Fretex, som holder til i samme nabolag på Alnabru i Oslo. Opplegget er en forberedelse til livet etter soning.

Til nå har kriminalomsorgen hatt avtale om 20 plasser hos Elevator. Etter en åpen anbudskonkurranse tidligere i år, som Elevator vant, har kriminalomsorgen og Elevator inngått en ny avtale som løper over seks år, og antallet plasser på Alnabru økes til 30.

-Her kommer de inn av døra på mandagen, og så er det rett på jobb på tirsdagen, sier sosialfaglig leder Ine Hansen (t.v. på bildet) hos Elevator.

Må være motiverte
- De som kommer hit må vise at de er motiverte, de må ville dette selv, være reelle jobbsøkere, forplikte seg til egeninnsats og være med på å lage en plan for livet sitt, sier jobbkonsulent Liv Johansen (t.h. på bildet) hos Fretex.

Målgruppen er menn over 18 år som trenger arbeidstrening og/eller kvalifisering i arbeidslivet før løslatelse. De må være rusfrie tre måneder før inntak, og de må ha 3-12 måneder igjen å sone. Elevator driver ikke rusbehandling, men tar også imot domfelte som tidligere har hatt problemer knyttet til rus. Folk fra hele landet kan søke.

Det er straffegjennomføringslovens § 12 som åpner for at en ubetinget fengselsstraff helt eller delvis kan gjennomføres i en institusjon, hvis det er grunn til å tro at det kan bedre domfeltes evne til å fungere sosialt og lovlydig etter soning.

Intervju
De som søker seg til Elevator innkalles til intervju, akkurat som når man søker en vanlig jobb. Hensikten er å kartlegge motivasjonen. Så avgjør Elevator søknaden i samarbeid med fengselet, og den innsatte får ja eller nei.

Saksbehandlingen går stort sett ganske raskt, den kjappeste ”overgangen” så langt tok fire dager fra intervju og til søkeren gikk inn døra hos Elevator.

- Hos Elevator får de egen hybel med tilgang til felles kjøkken, bad og toalett. De får også en av de ansatte som primærkontakt. Primærkontakten gjennomfører fire kartleggingssamtaler med dem som kommer hit. Teamene for samtalene er økonomi, bolig, sosialt nettverk og relasjon til familien, og rus. Av erfaring vet vi at dette er relevante temaer. Ut fra samtalene setter vi sammen opp en handlingsplan for hver person. Målet er å sikre en best mulig overgang til livet etter soning,samt å tilrettelegge for at den enkelte kan velge et rus- og kriminalitetsfritt liv. Vi synes det er en takknemlig gruppe å jobbe med, sier Ine Hansen.

Fretex sørger så for arbeidstreningen.

16-20 tonn tøy – i døgnet
- Arbeidet kan for eksempel være på lageret hos Fretex, i butikken, i kantina eller på avdelingen som sorterer tøy. Vi får inn mellom 16 og 20 tonn tøy hver eneste dag, så det er nok å gjøre, sier Liv Johansen.

En jobbkonsulent leder hver enkelt gjennom prosessen fra å være arbeidssøker til å bli arbeidstager. Jobbkonsulenten bistår blant annet med hjelp til skrive CV, skrive jobbsøknader og kontakt med mulige arbeidsgivere.

For Fretex er utgangspunktet at alle kan jobbe – med riktig bistand. Men samtidig er det jobbsøkeren som ”eier” prosessen frem mot jobb.

Jobbgaranti
Fretex er så trygge på det de holder på med at de utsteder jobbgaranti til dem som gjennomgår opplegget: Det betyr at Fretex sikrer dem minst ett relevant jobbtilbud i løpet av tiden deltagerne er med på tiltaket. Med ”relevant” menes at jobbtilbudet er innenfor et område som arbeidssøkeren er trenet til, og at det skal kunne nås gjennom pendling.

Etter arbeidstid er det tilbake til Elevator. Beboerne har 30 permisjonsdøgn i året og minst 10 timer korttidspermisjon i uka.

I første etasje er det kjøkken hvor beboerne selv lager sin egen mat, og det er et felles oppholdsrom med TV, biljardbord, bøker og PC. Det er også flere kjøkken oppover i huset.

- Vi har fellesaktiviteter og sosial trening nesten hver dag, sier Ine Hansen.

Sosial trening
Den sosiale treningen kan for eksempel være hjelp til kontakt med offentlige instanser, åpne bankkonto, gå på visning av leilighet osv. Nå i sommer har fellesaktivitetene vært for eksempel fotballkamp eller badetur.

- Hva er den største utfordringen i dette arbeidet?

-Det er å finne arbeidsgivere og jobber. Det er også en utfordring at de som kommer hit har ulike erfaringer. Noen av de eldre har arbeidserfaring og vet hva som forlanges i arbeidslivet, mens andre ikke har særlig mye slik erfaring, sier Liv Johansen.

- Hvor mange ”faller av” underveis i opplegget?

- Svært få. I løpet av hele 2013 var det ni personer som sviktet, målt i prosent blir det under 10 prosent. Og når det først skjer, så er det gjerne fordi de bryter reglene og ruser seg. Da er det rett tilbake til fengselet, sier Ine Hansen.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk